Защо компроматите у нас винаги излизат покрай избори?

  • 09 април 2024 16:10

  • 1567
  • 0
Защо компроматите у нас винаги излизат покрай избори?
© Булфото/bTV/Novini.bg

Питали ли сте се защо компроматите у нас винаги излизат покрай избори или когато трябва да се спре някаква инициатива? 

А обикновено се оказват със стари дати. Тоест, седели са и са чакали да им дойде времето. И когато е трябвало, хоп!—ето ги на бял свят. 

Уж важни „разкрития“, пък все са стари. Защо не са излезли веднага? Защо не са били разследвани веднага? Чакали са. 

Печално известно е, че политическата памет на българина е като на златна рибка. Ако му представяш компроматите, когато излязат, до изборите ще са му изветрели от главата. И така например приятелите на Тато после го пазят от комунистите. Но да не се отклоняваме в исторически препратки.

Щом компроматите излизат в определени моменти, това значи, че имат определена цел. Въпросът е къде се съхраняват дотогава. А и КОЙ ги съхранява дотогава?

Прави впечатление, че атаките са синхронизирани и поразяват с хирургическа точност. Значи са прецизно подготвяни. Източниците на компроматните материали не биха могли да са едни и същи.

Не може един и същи човек да снима сред толкова различни мишени. Значи различни хора събират материалите, а съхранението им става в база данни. 

Помните ли атаката по един кандидат-кмет на ДБ, когато намериха голи снимки на приятелката му? 

Когато нечие спокойствие се наруши или дойдат избори, се вадят компроматите. Руди Гела пусна компромат навреме преди съставяне на кабинет, ДАНС пуснаха информация, че някой можел да пипа машините, преди избори, сега пак има пудели и часовници. 

В случая не коментираме доколко компроматите са достоверни, защото някои са, други – не. 

Но регулираното им подаване е интересно. 

Когато дойдè време България да застане рамо до рамо с европейските си партньори в подкрепа на Украйна, падна кабинетът „Петков“, при това с взрив отвътре. Коалиционни партньори гласуваха срещу собствения си кабинет. И за ПЪРВИ път в новата ни история се случи вот на недоверие да мине. За първи път! 

Дотук виждаме, че регулираните компромати се използват за защита на спокойствието на руснаците и мафията. Като погледнеш назад във времето и видиш как мафията беше създадена от ДС по руски образец – с държавни средства, по имитация на руската мафия, създадена от КГБ – и почва да ти се намества картинката. Помните, че и президентът вдига юмрук и викаше „Мутри вън!“, вече не го прави. Знаете или най-малкото подозирате, че най-ревящо рекламиращите се като евроатлантици са комсомолци и си пазят партийните книжки, а и си имат псевдоними от службите. 

Което е и най-простото обяснение за елементарното сливане на държава и мафия. Това не е процес, те така са си се родили – най-новата държава и мафията са си се родили свързани, като сиамски близнаци. 

Ето как ми изглеждат нещата: щом срещу някого се вадят компромати:

1. ако са изфабрикувани, значи той е външен на статуквото/системата и се стреля на посоки – голи снимки, намеци за сексуални връзки, дрога, парапети, пици с кристали и т.н.;
2. ако са точни попадения и доказват замесеност в истинска корупция или мръсотия, значи човекът ВЕЧЕ е външен на системата и започва да пречи. Особено пък, ако на снимките присъстват хора, които са все още верни на системата. 

И в двата случая би трябвало да ни радва, защото системата имà 34 години на разположение да ни докаже гнилостта си. Но вторият е по-неприятен, защото един път бръкнал в кацата, си загубил доверието ни. И все пак… те приемаме за чужд на системата, поне засега. 

Ако копейки, комсомолци, всички с мутренски прякори и с агентурни псевдоними се юрнат да ровят компроматна яхния срещу някого, обикновено започвам да се интересувам повече от дадения човек и засега съм намирал за себе си, че с право възлагам надеждите си именно на очернените от кафевометката. 

Защо свързваните с контрабандиста Паскал бяха осветлени сега, при положение, че Паскал е много старо име в играта? 

Още по-важен въпрос: защо те са разследвани, а за Паскал НЯМА международна заповед за арест? Може би е сътрудник? За него се говори, че е вербуван още по времето на ДС. Което само служи в подкрепа на тезата, че държавата и мафията са родени свързани от ДС и политбюро, докато са писали сценария за българската Перестройка и „падането“ на комунизма. 

И доколко е разумно да използваш „за сътрудник“ някого, който ощетява хазната с милиарди, само за да хванеш някой друг трафикант? Как казваха хората…? Де е Киро на кирия? 

Или може би…

… го използваш, не за да хващаш трафиканти, а да събираш компромати – кой е свързан с него; къде са се срещали; покрай него, с кои още подземни фигури са се срещали – и всичко това се складира като компромат и се чака – ако човекът вече не е удобен, го вадят и очернят; ако е верен… стои си компроматът и си чака. 

Въпросът дали Нотариуса е бил сътрудник – МВР го покри, обяснявайки на депутатите, че нямат право да знаят. Което не е вярно. Депутатите от комисиите имат право на достъп до секретна информация, когато се докаже нуждата от достъп. Те доказаха нуждата, от МВР казаха не. 

С което нямаше и отговор на въпроса дали Нотариуса не е получавал информация от МВР, а не само МВР от него. Говорим за търговия с влияние и за имотни измами. Отново: Де е Киро на кирия?

Толкова ли е ценна информацията на Нотариуса, че системата да закриля престъпления? Или целта е съвсем различна?

За справка МВР министърът остана на поста си след като полицаи биха хора на протеста срещу БФС и Боби Михайлов. Тогава полицаи биха фенове, (не)коалиционните партньори казаха, че искат оставката на спортния министър (!??!). Да, правилно сте прочели, полицаи биха фенове, искаха оставката на спортния министър. Питаха: а на „полицейския“ министър оставката не я ли искате?

А, не, той си е точен. 

Този министър остана министър и в „служебното“ правителство, оглавявано от кадър на ГЕРБ. 

Когато ПП-ДБ влязоха в коалиция (да наричаме нещата с истинските имена) с тях, имаше силен външен натиск да се промени конституцията, за да не може служебните кабинети да са на президента. Проблемът е, че има съмнения за негова руска зависимост, а моментът е опасен заради войната на путин и потенциалните съмнения, че страната се държи като негов Троянски кон в НАТО и ЕС. 

ПП-ДБ искаха да се направи, като в повечето европейски държави, „служебен“ да е кабинетът, който е в оставка, но с орязани правомощия, докато се избере нов. Без преходни кабинети. ГЕРБ и ДПС казаха „не“ и се прие половинчата поправка, колкото само да не е президентски. 

Е, сега е политически. И, ако приемем, че ситуацията на избори не се променя (както не се е променяла от години), то никой не може да състави кабинет на мнозинството, а вече коалициите не са особено възможни. Какво значи това? 

Значи наесен – нови избори. После пак през пролетта, после пак наесен. Безкраен кръг, през което време ще управлява политическият кабинет. 

Ако приемем, че от т.нар. посолства са искали и са натискали да се направи коалицията, за да се гласуват конституционните промени, само и само да се вземе потенциалната изпълнителна власт от ръцете на президента, то сега, след като тази „задача“ е изпълнена, вече никой не натиска за нищо. Опасността от гилотината на Магнитски вероятно също я няма. 

Съответно: ротацията не се случи и отиваме на избори, които ще доведат до служебно управление на ГЕРБ, което мнозина през годините наричаха „статуквото“. Затоплените отношения с ДПС едва ли са тайна за някого. Тоест, това, което ще имаме за неопределено време в „служебно“ управление на ГЕРБ и ДПС. 

От ПП-ДБ изразиха и опасения, че вътрешният министър ще съдейства за купуването на вот. 

Което прави гласуването критично важно, но на всички ни е ясно, че българите се отказаха да гласуват. 

Промените с голяма скорост бяха кратки и бяха до тук. Оттук насетне пак изключваме от скорост и започваме следващата вълнà безвремие. 

Реформите в съдебната система няма да се случат; ключовите инвеститори ще си останат мечта; повишаването на заплатите ще е фикция; на пенсии и заплати в държавен сектор – също; но поне ще имаме много политически и парламентарни циркове и „забавни“ изказвания, които да ни карат да се гордеем, че сме уникални – като герои от филм на Кустурица. 

Но не може да се каже, че не го заслужаваме. Когато си бъркаш в носа на избори и се чудиш каква смешка да измислиш, че да си по-оригинален, докато обясняваш как нямало смисъл да се гласува; и докато си мислиш, че компроматите са легитимна предизборна кампания, ще получаваш все от същото, а дали после ще се вайкаш и ще кълнеш, и ще псуваш, и ще крещиш по телевизора, ще я интересува само жена ти, ако имаш навика да ставаш агресивен след третата ракия. 

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1567 0

Водещи новини