Отпадни води и фекалии се изливат в реките в Банско

  • 09 април 2024 12:56

  • 386
  • 1
Отпадни води и фекалии се изливат в реките в Банско
© Община Банско

Отпадни битови и фекални води от канализационната система на Банско се изливат в централната река на града Глазне и в река Коневица, която се намира в източната  зона на курорта. Това е констатирала спешна проверка на Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) и води в Благоевград.

Проверката на еко инспекцията е извършена в края на  март и е по сигнал на граждани, които твърдят, че  от доста време около реката, както и в близките хотели и заведения се носи непоносима  миризма  на фекалии.

Инспекторите са  констатирали  сериозен проблем  със заустването на дъждовни и битови води около изхода на отливен канал на дъждопреливно съоръжение. Тъй като количеството отпадни и фекални води не могат да  се поемат от канализационната мрежа, те преливат и  изтичат в реката.

Банско вече посреща гости! Какви са цените?

Втората проверка е била в източната  курортна зона „Св. Иван“, където  е допуснато нерегламентирано включване на битови отпадъчни води в дъждовната канализация и в точката на заустване в река Коневица се изливат видимо непречистени, с характерен мирис и цвят на битови отпадни води.

Като причини за сериозното замърсяване на реките с фекални и битови води  от община Банско са посочили  контсруктивни проллеми при изпълнението на мащабния проект за водния цикъл на курорта преди години  и са  уверили  проверяващите, че са в процес на реализация на проекти за реконструкция на канализационната и водопроводната мрежа в града

РИОСВ  е издала акт за  установяване на административно нарушение, срок за отстраняване на проблема и са направени редица предписания.

Последвайте канала на

Калина Христова
386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.09 | 15:30

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини