Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Малобройна, но симптоматична /предимно женска/ демонстрация против политиката на Ердоган

  • 08 април 2024 15:03

  • 835
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Малобройна, но симптоматична /предимно женска/ демонстрация против политиката на Ердоган
© нова тв

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

В събота турската полиция разпръсна малобройна, но достатъчно симптоматична демонстрация в квартал Бейоглу, на европейския бряг на Истанбул.

Прави впечатление, че в челните редици са забрадени жени, а отзад се показват мъжете.

Лозунгите са против провежданата от властите в Анкара търговия с Израел. Наред със знамената на Турция и Палестина се вижда и зеленото знаме на Саудитска Арабия. Последното се свързва не толкова с държавата, колкото с исляма, тъй като на него е изписано аш шахада, свидетелството, което е едно от петте стълба в исляма. С тези обвинения партията Ново благоденствие на Фатих Ербакан, син на бащата на турския ислямизъм Неджетин Ербакан, стана 3-та политическа сила в Турция след проведените местни избори на 31 март.  

Сн. личен архив

Гъсто населената община Бейоглу, която е на Златния рог, често е свидетел на демонстрации. Структурата на тази обаче напомня на онези, които обикновено са организирани от ислямистки сили. Така например "мирните" нахлувания на Хамас от Газа към Израел се осъществяваха обикновено в следния ред: деца-жени-мъже. Подобно нареждане наблюдавахме през 2022 г. в антивоенните демонстрации в Махачкала, Дагестан. Още по-рано, през 2008 г. Лондон стана свидетел на чисто "женски" демонстрации. Тогава местната структура на Хизб ат тахрир, която е "пацифисткия" образ на Ал Кайда, изведе около 500 жени, издигащи лозунга за създаването на световен халифат. В Лондон пазителите на обществения ред бяха единствено жени-полицайки, както и вчера виждаме доминиращо женски състав сред полицията в Истанбул.        

Последвайте канала на

Аделина Делийска
835 0

Свързани новини

Водещи новини