Какво е това – нова пандемия? Естествен подбор? Или просто триумф на тъпотата

  • 03 април 2024 16:54

  • 1410
  • 0
Какво е това – нова пандемия? Естествен подбор? Или просто триумф на тъпотата
© CDC/Pixabay/Novini.bg

Естественият подбор винаги успява да надхитри опитите на човечеството да го избегне. Винаги. И то, разбира се, става с помощта на самото човечество, което обикновено е в ролята на самопрострелял се в крака. 

Помните ли когато си мислехме, че липсата на достъп до информация е ключова и че с неограничената информация на интернет човечеството ще се самоусъвършенства?

Е, не познахме. 

Да гледаме положително на нещата и да си кажем, че просто живеем в прелом между две социални епохи, които – като тектонични плочи – трябва да се сблъскат и с трясък да се наместят една спрямо друга. Сега трясъкът ни се струва апокалиптичен, но след него, вместо да измрем, ще се събудим в едно по-спокойно и подредено време. 

Е… има и друг сценарий, но да не задълбаваме в мрачни мисли…

Ето, че се случи – на 1 април CDC (Центърът по контрол на заразите в САЩ) обяви, че за първи път човек се е заразил с птичи грип. Силно заразният щам H5N1 е открит в човек. 

Това преспокойно може да е началото на нова пандемия. 

Повече информация ТУК ↓↓↓

Highly Pathogenic Avian Influenza A (H5N1) Virus Infection Reported in a Person in the U.S.

При положение, че още с почването на ковид пандемията, същото това човечество беше многократно предупреждавано, че с начина си на живот предизвиква съдбата. Колкото повече се завират в дивото, за да секат дървета за пасища и строителство, толкова повече скъсяват буферната зона между дивото и човека. И съответно се връщат оттам с вируси, които са непознати за човешката имунна система. 

Както беше и със самия ковид, между другото – прилепите са се пригодили да живеят с този вирус, който се оказа убиец за милиони хора по света. 

Ние обаче имахме друг план за бъдещето. Решихме, че трябва да дадем дума на плсоскоземци, антиваксъри всякакви други анимационни герои, които да печелят популярност на тема „другата гледна точка“ и „сèки сам си преценя“. 

Защо? Защото… $$$.

Екзотичните (да се чете „ненормалните“) мнения докарват повече зрители пред телевизорите, защото човекът е генетично предопределен да бъде сеирджия. 

Продуцентите искат повече лица, залепени за телевизорите, защото повече лица = повече $$$.

И оттам рупорът на социалните медии увеличава и допълнително изражда посланията; става тотална каша и вместо прогрес, човечеството се зарови в регрес. 

Поне видяхме какво става, когато дадеш възможността на всички да си изказват мнението пред целия свят и те решат, че могат и трябва да го споделят ежедневно. 

В България положението е по-страшно, отколкото на много други места. Тук е тържество на лоботомията. Тук най-прекият път към славата и парите е чрез публично излагане (Ту либу дибу даучу) или чрез публично споделяне на екзотично звучащи лъжи, маскирани като „другата гледна точка“.

Последиците са дългосрочни, но дългосрочното мислене не ни е сила. 

Хора, страдащи от дълготрайни щети от ковида, не си признават, твърдят, че е от лош живот. Лично засегнати от смърт от пандемията продължават да се подиграват, твърдейки, че всичко е ПЛАНдемия. 

Тоест, тук положението е особено опасно. И това – на прага на нова помитаща животи болест. Ако започне нова пандемия, не знам… стягайте се за емигриране, защото тук ще е мор. Десетки хиляди умряха от ковид, днес тия, дето горят маски, викат: „къде са труповете, дето щяха да се търкалят по улиците?“, въпреки че най-вероятно или са лично засегнати, или познават някой, чието семейство е засегнато то ковид смърт. И се хилят. Смешно им е. Те наистина, не се ли спънат в труп на улицата, няма да са получили „доказателство“. А и тогава не е много сигурно – ще се усъмнят, че е „постановка“. 

Това ви чака. И не си мислете, че ще се ваксинират или ще носят маски. Точно обратното – напук ще ви се подиграват, кашляйки ви в лицата, а колкото до ваксините… те вече за обикновените ваксини в детска възраст скачат, камо ли за нови. 

Тук ще почнат стари и забравени болести да се връщат. Туберкулоза и чума ще завъдим скоро, защото ваксините „чипират“ или са отрова на Бил Гейтс. 

Но… както казахме в началото, естественият подбор винаги успява да надхитри опитите на човечеството да го избегне.

Всичката информация е на тепсия пред нас, трябва само да я прочетем. Безплатна е. Но ние – колективното местно население – решихме, че е по-интересно да четем фалшиви новини, щото звучат по-интересно, грабват ни емоциите (а на нас това ни трябва, нали сме първосигнални, единствено на ниво емоции функционираме). Решихме да загърбим знанията, защото не звучат в синхрон с гласовете в главата ни. И, разбира се, решихме, че трябва да се залеем с още повече риалита, новини за напомпани гърди и джуки, инфлуенсърски драми и блато от ирелевантно съдържание, маскирано като информационно поле. 

Искам да кажа, че „информационното поле“ никога преди не е било толкова кафяво. Стъпвайте внимателно и се пазете особено много от хората, които с кеф скачат в кафявите торти и ги пляскат наоколо. 

Но е факт, че интернет има неограничени ресурси за знания. Но…

… но всеки използва ресурсите според собствения си капацитет, нужди и да… желания – също. 

Резултат? 

Ще се отваря все повече пропастта – знаещите и можещите ще стават все по-знаещи и можещи, а незнаещите и неможещите… схванахте идеята. 

Но незнаещите и неискащите да знаят стават мнозинство. Което води до емиграция на другите. 

И така… ловенето на балъци стана нова професия. Искам да кажа, то винаги си го е имало, де, но в такива размери – не. Сега си е професия. Реклами, хомеопати, био-тарикати, тик-токъри, инфлуенсъри; станаха по-печеливши от телефонните измамници и кварталните дилъри. 

За политиците… да не говорим. Те са черешката на тортата, когато говорим за ловенето на балъци като професия. Такъв популизъм не е съществувал в България вероятно от най-първия ден на парламентаризма. 

И ето ни – между две войни, всяка от които заплашва да стане световна; на прага на нова пандемия (дано не, но…); в поредната парламентарна криза, гледаме хората, които са избрани да управляват държавата, да си играят на стражари и апаши и да се замерят със словесни ак*та, като маймуни. Докато само, който не го мързи, не е почнал да изкарва пари с измама, а защитните сили на обществото да се пази самò са като имунната система на четиридневен труп. 

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1410 0

Водещи новини