Димитър Митовски за Алек Попов: Мога да го сравня с Алеко Константинов, улавяше българската народопсихология

  • 31 март 2024 17:31

  • 432
  • 3
Димитър Митовски за Алек Попов: Мога да го сравня с Алеко Константинов,  улавяше българската народопсихология
© Нова телевизия

Миналата седмица загубихме човек, който използваше думите умно и с хумор - писателят Алек Попов. Улавяше комплексите ни, егото и в сатирата му имаше много видяно и преживяно в собствения му живот. Филмът по романа му „Мисия Лондон” остана емблематичен. Трябва да говорим за Алек Попов, особено във въртележката от безсмислени политически игри, които той така умело обрисуваше с усмихнато перо. На фокус е режисьорът на „Мисия Лондон” Димитър Митовски.

Режисьорът разказа, че във времето, през което са правели филма, все още са имали надежда, че нещата в България ще се променят.

Изпратиха писателя Алек Попов в последния му път

„Алек е бил културно аташе в лондонското ни посолство и нещата, които са описани в романа му са инспирирани от реални ситуации. Той успява да улови духа на българската народопсихология. Попов е нещо като социален антрополог, мога да го сравня с Алеко Константинов и неговия роман „Бай Ганьо”, каза Митровски.

Режисьорът сподели, че писателят е живеел леко, така сякаш се е надсмивал над смъртта. Митровски каза, че Попов е успявал интелигентно, умно, деликатно и много истински да направи политическа сатира в киното.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
432 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 08:15

3
❤️ Г­­­о­­р­е­­щ­­­и­ ­­м­о­­­м­­и­­ч­­­е­т­а­­ ­в­и­­ ­о­ч­а­­­к­­в­а­т ­-­­­ X­1­­­8­­.­F­­U­­N
Българин

2024.03.31 | 19:25

2
Този за гре.бен чувал ли е?
Гост

2024.03.31 | 19:05

1
Тоя да не фанал фазата!?

Добави коментар

Водещи новини