Топлофикация от Дубай ли ни кара топлата вода? По златни тръби ли?

  • 29 март 2024 17:14

  • 2222
  • 0
Топлофикация от Дубай ли ни кара топлата вода? По златни тръби ли?
© Pixabay/Novini.bg

Вижте тази абсурдно звучаща новина „Южна Корея се надява нов високоскоростен влак да помогне за повишаване на раждаемостта“…

Че каква връзка може да има влак с раждаемост? Във влака ли ще… Както и да е. Да отворим, да видим. 

Значи става дума, че високоскоростният влак ще намали времето за пътуване между центъра на Сеул (където животът е страшно скъп) и покрайнините. Тоест, това ще насърчи повече млади хора да обмислят да заживеят извън града. Най-общо казано, това е планът. 

Все още не става особено ясно, нали?

Младите в Южна Корея често посочват дългите пътувания до работното място и тесните, скъпи жилища в широкия център на Сеул, където живее около половината от населението на столицата, като основни причини да не се женят и да не създават семейства“.

Идеята е да се преместят от скъпия град в по-достъпните покрайнини, но все пак да си запазят по-добрата работа в града. 

Тоест, става дума за пари и скъпотия. Хората се страхуват да направят семейство, защото семейството не е прищявка; да имаш дете означава голяма отговорност, а не просто „сè някак си ще се оправим“.

Същото нещо се случва и в България, ако сте забелязали. А ние дори и супер бърз влак си нямаме. Цените на жилищата тук са абсурдни за мястото, на което тия жилища се намират. Да са равни цените в София и в Париж, и в Лондон, ми се струва лоша шега. 

Цените в супермаркетите в един доста скъпарски Страсбург например са по-евтини от тези в София. Абсурдно е. 

Да говорим ли за услугите? Топлофикация от Дубай ли ни кара топлата вода? По златни тръби ли? 

Нормално ли е софиянци (европейски столичани!) да си спират парното и да мръзнат през зимата, стари хора да се разболяват и измират всеки сезон? Или да теглят кредити, за да си платят сметките? 

Когато се говори за регулаторите, ЕТО ТОВА беше проблемът. Че при така заложените правила за избор на „ръководители“, регулаторите се правят на глухи и слепи, когато е нужно. И цените на газа може да са 40 лв. на свободния пазар, но на Булгаргаз към Топлофикация са сто и нагоре. И когато войната в Украйна повиши сметките, защото газът станал много скъп, то понижаването до цени по-ниски дори от началото на 2022 г. НЕ ДОВЕДЕ до понижаване на цените на парното. 

И като се каже, че трябва друга формула за регулаторите, почва вой до небесата: „Искат да присвоят регулаторите“. А от много, много години зли езици твърдят, че неедна партийна каса се пълни от „дружеството“. Дали е така… кой да ти каже? Според вас, дали е така? 

Дружеството пак е на стотици милиони загуба, въпреки всичко. Въпреки че е монополист и няма конкуренция. Въпреки че принудиха и потребителите, които НЕ използват услугата им, да им плащат (сградна инсталация). 

Сега държавата реши да поеме дълговете на Топлофикация. Когато държавата „поема дългове“, това ще рече, че ние ги поемаме. Бюджетът = ние. Нашите данъци вероятно пак няма да отидат за детска болница. 

А, да… заговори се, че Топлофикация ще си гласува увеличение на заплатите на служителите. Което ще рече, че сметките ни ще са още по-високи. 

Да видим дали сме разбрали правилно… Един път, отдалече ни смърди на престъпно раздути цени. Втори път, дружеството не може да си събере задълженията и разпределя „загубите“ между редовно плащащите. Демек, товари цените с енергия, която не сте използвали, но плащате (наказва изрядните). Трети път, ще платите задълженията на монополиста, които „държавата поема“. Четвърти път, ще има нови заплати за монополиста и още по-нови сметки за вас. 

И това е дружество, което е монополист, което принуждава потребители да плащат и без да използват парно (сградна инсталация), което продава ток (топло-ЕЛЕКТРО централа) и има печалби и от там. 

Аз лично никога не бих наел бивш високопоставен служител на това дружество, защото година след година да завираш в графа „загуби“ един монополист, който дори взима пари от хора, които не ползват услугите му, ти трябва особен вид „талант“. Но лично аз и не смятам, че това е някаква случайна некадърност. Не. Ни най-малко. 

Не знам дали правилно ми се струва, но всичко това ми звучи като все едно да си осиновите тумора и да си го отглеждате вместо дете. 

Казахме „дете“ и се връщаме там, откъдето започнахме. Защо в България се раждат все по-малко деца? Ако си мислите, че тая работа става с фалшиви кампании за раждаемост, които представляват някакви си известни хора да говорят по телевизора, че трябва да раждате, защото така е патриотично, то вие най-вероятно сте български политик, които още не е успял да си извади главата от з*****а и вероятно, за да се случи това, ще му трябва хирургична намеса. Но, за съжаление, най-добрите специалисти в областта отдавна емигрираха по чужди болници. 

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2222 0

Свързани новини

Водещи новини