„Защо си с шапка, защо си без шапка?“ е новата мантра на тълпата, дето все ѝ липсва бозата от шесстинки

  • 28 март 2024 16:41

  • 1860
  • 0
„Защо си с шапка, защо си без шапка?“ е новата мантра на тълпата, дето все ѝ липсва бозата от шесстинки
© Pixabay/Булфото/Novini.bg

Нали го знаете вица:

Вълкът и лисицата решили да се гаврят със заека и се наговорили, че трябва да си намерят повод да го тормозят. Срещат го на другия ден и го спират насред гората. 

- Ае, заек, ти що си без шапка бе? – питат го и още преди да е отговорил, бой, съдрали го. 

На следващия ден заекът се приготвил, сложил си шапка. Ония двамата го срещат, гледат, че е с шапка и го почват:

- Ае, заек, то що си с шапка бе? – и пак, бой, пак го съдрали.

Така – няколко дни. Писнало им, решили да разнообразят малко репертоара на гаврата. След няколко дни решили да сменят. 

- Днеска ще му искаме цигари – вика вълкът, - ако няма, бой. Ако има с филтър, ще му кажем „що са с филтър бе?“ и пак бой; ако са без филтър: „що са без филтър бе, заек?“ и пак бой. 

Обаче заекът ги чул и се приготвил. Взел по един пакет: и с филтър, и без филтър. Срещат го ония двамата:

- Стой, заек! Дай една цигара!

- С филтър или без филтър? – пита заекът. 

Побойниците се спогледали и току…:

- Ае, заек, ти що си без шапка бе?! – и пак бой. 

Защо си разказваме вицове ли?

Защото какво друго ни остана?

Четем днес, че МВР ще охранява всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците. Демек, всички бежански центрове. 

И настана вой: защо ще хабите ресурс да ги охранявате? И тук, разбира се, намекът е, че трябва да ги изхвърлят, да ги върнат обратно – кой в гражданската война, от която е дошъл, кой да го дадат на талибаните, кой – на религиозната полиция. Да се оправят, дет се вика, кой както може. Дреме му на Ганя. Ганя, разбира се, е световноизвестен с благото си гостоприемство, но това е друга тема.

Защо ги били охранявали? Ще направя едно обосновано предположение: за да се поуспокои изкуственият страх, който се създаде предизборно. На едни хора им замириса на Магнитски, замириса им на избори, замириса им на пътни карти, на други им наредиха от североизток да не спират да клатят стабилността, всички заедно скочиха с главата напред (да се чуди човек как уж политически врагове могат да са така задружни!) да викат, че бежанците ще ни изядат. 

Хората и от МВР, и от центровете се опитаха да обяснят, че няма напрежение, а е имало един единствен изолиран инцидент от частен характер, свързан с момиче. Пуберска работа. Такива се случват всеки ден по улиците между чисто бели българчета и всички се правят на невидели и нечули. Тук обаче на политмайсторите им дойде на волето, че едни от участниците са от Близкия Изток и забъркаха манджата със страховете. 

И се почна рев: „Защо няма кой да ги пази тези? Защо никой не ги охранява?“

Сложиха им… да има кой да ги охранява. Сега се почна: „Защо хабите ресурс да ги охранявате? Вместо да се използват полицаите за важните проблеми, ще пазят имигрантите?“

… а сега де…

- Ае, заек, ти що си без шапка бе?! – и пак бой. 

Иначе, аз съм съгласен, че полицаите имат по-важна работа от това да пазят тия центрове и че се отклонява ресурс, нужен другаде. Още, когато започна фалшивата истерия, се сетих, че ще има хабене на ресурс само и само „мир да има“ и „да вземат да млъкнат тия“, но уви… ни едното, ни другото. 

***

Години се ревеше по линия „Едно време беше по-добре, имаше безплатно образование“.

Направиха безплатно висшето образование, горе-долу същите започнаха да се оплакват, че сега куцо, кьораво и сакато щяло да се юрне да завършва и ще падне нивото на образованието

Е, хубаво де, а преди, като беше безплатно, не му беше паднало „нивото“? 

Не!!!!! Преди беше по-добре!

Е, как така?

Трай бе, соросоид! 

***

Направиха билетите за градския транспорт в София безплатни за деца до 14 години… пак тълпата – недоволна. 

Що само за до 14, а не и над 14? 

Човек ще си каже, че са им отнели нещо, а не са им дали нещо. Сякаш досега е било безплатно за всички и сега, едва ли не, са орязали на по-големите. 

Искаха безплатно да пътуват децата, дадоха им безплатно пътуване за децата. И пак „що си без шапка“. 

Аз не виждам „задоволителни“ резултати от които и да е и каквито и да е избори за тази част от населението на планетата, която обитава тези 111 000 km². 

Кой ще ги „задоволи“? Освен, разбира се, Мутрофанката. Да ѝ дадат направо ръчно да управлява, стига с тези проксита, та да е доволен електоралният индивид, че чичо цар от московията го е взел под крилото – че тогава и несгодите даже ще са му сладки и няма да смее да се оплаква, животът най-после ще си потече по мед и мàсло и ще има боза за шесстинки и Белене за тия, дет мноо знаят! 

______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1860 0

Водещи новини