Кметът на Добрич ще взима близо 7000 лв. заплата

  • 26 март 2024 14:51

  • 459
  • 2
Кметът на Добрич ще взима близо 7000 лв. заплата
© Novini.bg/ Canva

Общинските съветници на Добрич гласуваха по време на редовно заседание увеличението на заплатата на кмета на 6800 лева.

Общо 40 съветници гласуваха докладната, като „за“ гласуваха 31, против бяха седем общински съветници, а двама се въздържаха. Докладната записка бе внесена от заместник-кмета „Финанси и общинска собственост“ Станка Николова.

Тя посочи, че със Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 год. в дейност „Общинска администрация“ е предвидено увеличение на разходите за персонал на общинските администрации, като в тези средства е разчетено и увеличение на заплатите за кметовете. 

Докладната предизвика и дебат по темата, тъй като съветниците са получили и становище на одитор, който посочва, че възнагражденията им трябва да се определят почасово.

Двойна заплата за кмета на Добрич

Ръководителят на звено "Вътрешен одит" в Община Добрич Диян Георгиев посочи, че възнаграждението на общинските съветници трябва да е почасово, а не месечно и по този начин се нанасят „милиони щети върху общинските бюджети в цялата страна“

Според него, като консултант към Националното сдружение на общините в България, това е становище и на всички одитори към общинските администрации. "Ако продължава да се изплаща пълно месечно възнаграждение на общинските съветници, това би довело до демотивация на служителите в местните администрации.

Вторият риск е свързан с общинския бюджет, тъй като в него не са предвидени източници за повече приходи", каза още Георгиев. Общинският съветник Герман Германов уточни, че заплатата на кмета идва от държавния бюджет, а на общинските съветници от бюджета на Общината.

Той каза, че ще подкрепи докладната, защото възнаграждението на кмета не е променяно често, а от него зависят и заплатите на кметския екип, председателя на Общинския съвет и общинските съветници. 

Групите в местния парламент подкрепиха увеличението, само от „Възраждане“ предложиха увеличението да е съобразено със средния годишен индекс на инфлация за страната – 10%, което не беше одобрено от мнозинството в залата.

Кметът Йордан Йорданов, каза че дарява по 5000 лева от заплатата си всяка година за талантливи деца на Добрич. „Даренията, които ще продължа да правя за децата на Добрич, ще бъдат в по-голям размер“, каза той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
459 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:29

2
❤️ Г­о­­­р­е­­­щ­­­и­­­ ­м­о­­м­­и­­­ч­­­е­т­­а­ ­­­в­и­ ­­о­­­ч­а­­­к­­­в­­а­т ­-­­ X­1­­8­.­F­­­U­N

2024.03.26 | 15:10

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини