Изложба за спасяването на българските евреи откри вицепрезидентът Йотова в Букурещ

  • 23 март 2024 09:16

  • 358
  • 7
Изложба за спасяването на българските евреи откри вицепрезидентът Йотова в Букурещ
©

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , откри в Националната опера в Букурещ изложбата „80 години от спасяването на българските евреи“ с документи от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която е под патронажа на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. На откриването присъстваха представители на дипломатическия корпус в Румъния, както и на еврейската общност в страната.

„Изложбата представя подвига на обикновените българи, на българската държава, на български политици и на българската православна църква за спасяването на българските евреи. Всички те застанаха пред влаковите композиции и не позволиха на своите приятели, съседи, познати да заминат за лагерите на смъртта. Българите сме горди наследници на тези смели хора, които с риск за своя и на семействата си живот избраха страната на правдата и човеколюбието“, изтъкна в словото си Йотова. Тя подчерта, че днес 20-български праведници са носители на най-високото признание за хуманност на Световния център за възпоминание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим.

„Няма аргумент, който може да оправдае едно от най-големите престъпления в историята на човечеството – убийството на над 6 млн. души само заради етническата им принадлежност. Човечеството винаги ще носи сянката на този позор. За да не се повтарят повече никога годините на Втората световна война и на Холокоста, тази история трябва да се познава и днешната изложба е част от това познание“, посочи вицепрезидентът. Тя определи като опасни опитите да се отрича Холокостът. „Такива гласове се зараждат в радикални движения в Европа. Антисемитските прояви слагат и днес своя позорен отпечатък в обществата и живота ни“, заяви Йотова. Вицепрезидентът призова за бдителност към всички форми на омраза, отричане и насилие. „Трябва категорично да заявяваме: Никога повече омраза, насилие, войни“, подчерта тя.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
358 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.03.23 | 15:15

7
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/bman

2024.03.23 | 11:46

5
Всеки БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯВИ В ПОДКРЕПА НА РУСИЯ И ВКЛЮЧИ В БОРБАТА СРЕЩУ НАПАДНАЛОТО Я НАТО - ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО. ТОВА Е ДЪЛГ НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН КЪМ БРАТСКИЯ НАРОД НА РУСИЯ, вече трябва да пристъпим към ОКАЗВАНЕ НА ПОМОЩ на РУСИЯ!
УБИЙ ГНУСЕН СОРОСОИДЕН ИЗРОД,СПАСИ БЪЛГАРИЯ

2024.03.23 | 14:24

6
Искали са да избягат в Украйна въпреки че там границата е най-добре охранявана. Разбира се, че терористичната акция е американско-английско-украинска. САЩ пряко се замесиха с тези изказвания за ИДИЛ и т.н. глупости. Освен това ислямските терористи не убиват просто ей-така, а винаги имат някакви цели и искания, а украинските терористи искат просто да убиват руснаци и това непрекъснато го заявяват официално. В случаят терористите просто са убивали без искания, което значи че е работа на Украйна.

2024.03.23 | 11:34

4
bravo na evrogeiskite podlogi dori napravili izlojba za evreiskite teroristi koito izbiha 32000 palestinci

2024.03.23 | 11:00

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man
Благоизтезар

2024.03.23 | 09:24

2
НЯМАМЕ.КАПКА.ПРИЗ НАТЕЛНОСТ.ОТ.ТЯХ
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!!

2024.03.23 | 09:23

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини