Да си помогнем сами, та и ЮНЕСКО, и Бог да ни подкрепят!

  • 22 март 2024 12:24

  • 825
  • 0
Да си помогнем сами, та и ЮНЕСКО, и Бог да ни подкрепят!
© фб

Един апел за събиране на помощи за ремонт на покрива на читалището в село Тодорово, Плевенско, трогва всеки радетел за съхранение на малкото останали духовни институции в държавата. В тон на всеобщата мащабна разруха в България и читалищата едва кретат и оцеляват. Те са културни, духовни обществени средища, които са под егидата на ЮНЕСКО. Защото са уникален феномен. Международните институции  ни помагат, опитват се да ни спасяват от собствените ни гибелни, разрушителни страсти, но ние дали искаме сами да си помогнем!

В страната ни има близо 4000 читалища, според правена статистика преди близо десетина години. В повечето села и малки градчета до днес те са средища за социални контакти, за развиване на самодейност и за поддържане на жив вече залинелия стремеж към култура и духовност, с които страната ни преди години се славеше навред.

Справка в уикипедия сочи, че

на 30 януари 1856 г. в Свищов е основано първото българско читалище 

– Читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ от Димитър Начович, Христаки Филчов, Емануил Васкидович и Георги Владикин. Димитър Маринов разказва в своите спомени и статии, че още с отварянето на училището в Лом, над една от вратите на училищните стаи, в които се намирала библиотеката, Кръстьо Пишурка, още през 1848 г. поставил над вратата надпис „Читалище“. Постепенно в стаята започнали да прииждат не само ученици и граждани, но и чужденци. През 1856 г. читалището се мести в собствена сграда и се нарича „Постоянство“. Същата година, през пролетта на 1856 г., Сава Доброплодни създава в Шумен третото българско читалище, което днес се нарича Народно читалище „Добри Войников – 1856“. По времето на българското Възраждане работят над 130 читалища, благодарение на усилията на по-заможни и просветени възрожденци.

Читалищата по закон се водят юридически лица с нестопанска цел.

Това ги обрича на пълна мизерия, предвид факта, че за култура в бюджета от година на година се залагат обидно ниски субсидии, които не подреждат дори след комшиите от РСМ.

Не само сградите на читалищата в държавата са в разруха. Читалищните дейци, секретарите им навсякъде получават унизително ниски заплати, по-малки дори от тези на чистачките в банките в столицата например. А повечето от тези хора са образовани, четящи, възпитани, умни и интелигентни хора, които във всяко цивилизовано общество са на почит и уважение. Но това не важи за нашето общество, в което преобладават простаците, дори по върховете на властта. В читалищата нямат пари и за нови книги, за да поддържат своите театрални, музикални, певчески състави – там, където ги има.

Мисля, че цялото ни общество е длъжник на читалищата, на културните дейци изобщо. Затова, нека помагаме кой както може за съхранението им!

Освен това мисля, че е по-добре младите хора да се отбиват по-често, в началото водени от родителите им, в читалищата, вместо постоянно само да зяпат с празни погледи в екраните на различните устройства, които доказано им изглаждат мозъците и водят до тежка неграмотност и опростачване, както сочат различни проучвания.

Апел от Читалище „Бъдеще” в с. Тодорово:

ДА ПОМОГНЕМ!

Утре на 23.03.2024г. от 17:00ч. ще се проведе благотворителен базар и концерт в Читалище Бъдеще Тодорово. Събраните средства ще се използват за спешен ремонт на покрива на НЧ "Бъдеще -1927" с. Тодорово, общ. Плевен. Преди седмица кампанията за събиране на средства бе обявена и в медиите от председателя на НССБ Слави Михайлов, който се обърна с молба към гражданите да помогнат. На концерта са поканени всички жители на селото и граждани от Плевен, които искат да се насладят на прекрасните изпълнения на децата от читалището и гостуващи състави и в същото време да помогнат, заяви секретарят на читалището Галя Нинова. Очаква се сред гостите да са директорът на Ксудс Роман, Ивет Симеонова, Слави Михайлов и дарители, които са се отзовали до този момент. Покана да бъдат гости на благотворителното събитие е отправена и към Кмета на Плевен, д-р Валентин Христов и Председателя на Общинския съвет в Плевен, доц. Иван Малкодански, общински съветници, както и кметове и кметски наместници от общината. Ако не може да присъствате лично и желаете да помогнете може да дарите средства, както следва: IBAN:BG48STSA93000003899693, BIC:STSABGSF, Основание: Дарение за ремонт на покрив, титуляр на сметка: НЧ „Бъдеще – 1927“ с. Тодорово.

Очакваме Ви и вярваме, че заедно ще помогнем!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
825 0

Свързани новини

Водещи новини