Улесняват се процедурите за наемане на безработни с промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта

  • 20 март 2024 15:01

  • 402
  • 1
Улесняват се процедурите за наемане на безработни с промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта
© pixabay

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта. Основната цел е да бъдат подобрени предоставяните от бюрата по труда услуги чрез повишаване на ефективността на процедурите за подбор и наемане на безработни и облекчаване на условията за повишаване на тяхната квалификация, съобщават от пресцентъра на правителството в оставка.

По-рано днес кабинетът в оставка проведе редовно заседание. 

Регламентират се критериите за прилагане на новата насърчителна мярка за работодателите, които наемат на работа безработни от групите в неравностойно положение на пазара на труда. Това са младежи до 29-годишна възраст, продължително безработни, хора с трайни увреждания, родители с деца до четиригодишна възраст, безработни над 55-годишна възраст, както и безработни, изтърпели наказание "лишаване от свобода", хора с ниско образование или без професионална квалификация, уточняват от Министерския съвет (МС). Всички възможности, които насърчават тяхната заетост, бяха обединени в обща мярка с цел да се повиши ефективността на процедурите за подбор и наемане на хора в неравностойно положение, се припомня в съобщението.

Работещите българи вече са под 3 милиона

Размерът на средствата за насърчаване на заетостта на всяка група ще се определя в Националния план за действие по заетостта за съответната година. Той ще зависи от относителния дял на групата от средномесечния брой регистрирани безработни в неравностойно положение на пазара на труда за деветте месеца на предходната година, обясняват също от правителствения пресцентър.

Регламентира се възможност за финансиране на транспортните разходи до 50 км. на безработни, включени в обучение или в процедура за валидиране на професионални знания, без да представят транспортни документи, удостоверяващи направените за пътуването разходи, се посочва още в решението.

Измененията произтичат от промени в Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), които влязоха в сила в началото на 2024 г. В началото на януари и от Агенцията по заетостта съобщиха, че ще работят с нов устройствен правилник, който ще оптимизира структурата и функциите на отделни административни звена в институцията. Промените целят да се увеличи ефективността в работата на ведомството, дейността на структурите ѝ да се ориентира към съвременните тенденции при предлагането на услуги на пазара на труда, както и да се следват нормативните реформи в Закона за насърчаване на заетостта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.20 | 19:50

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

Добави коментар

Водещи новини