Спомен за българския патриарх Неофит: Как премина житейският и духовният му път

  • 14 март 2024 08:25

  • 687
  • 1
Спомен за българския патриарх Неофит: Как премина житейският и духовният му път
© Bulfoto

Отиде си третият поред патриарх на България – Неофит. Той почина на 78-годишна възраст.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 138

Спомени за срещите си с Негово Светейшество  в студиото на „Здравей, България” разказаха богословът доц. Костадин Нушев и игуменът на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” йеромонах Никанор.

„Негово Светейшество беше човек, от когото винаги струеше кротост и една тиха радост. Стараеше се по възможност да не обиди и да не ощети в неговата радост никого. беше много внимателен в своите действия спрямо всички”, сподели йеромонах Никанор.

Всичко за смъртта на патриарх Неофит

„Първите ми спомени с него са от 1991 година, когато той беше първия ректор на Богословския факултет. Аз бях студент тогава. През първия семестър от нашето следване той беше нашия духовен отец, наставник, но и административен ръководител. Неговата личност съчетаваше академичност, но и духовен авторитет”, спомни си доцент Нушев.

Бог да прости Негово Светейшество. За мен е голяма загуба. Той е нашият учител, колега, приятел. Той е човекът, който наистина мислеше за Богословския факултет. Когато влезем в кабинета по музика, където той е пребивавал като преподавател, все още виждаме нотните листа, изписани с неговия великолепен и  красив почерк. Това каза пък доц. Иво Найденов, декан на Богословския факултет на Софийския университет.

„Духа на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на е, в Богословския факултет и там ще остане. Наша е задачата да пазим светла неговата памет”, добави той.

Според него Неофит е бил един различен патриарх. „Някак не успяхме да заменим строгия поглед на дядо Максим с благите очи на Негово Светейшество Неофит. Дълго време го критикувахме за това, което днес слушаме с умиление в медиите. Колко е добър и разбиращ. Трудно ще бъде заменен. Процедурите са ясни, кандидатите много. Който и патриарх да изберем, ние трябва да бъдем зад него и да разбираме, че той се стреми да ръководи Българската православна църка, според своите представи”, добави Найденов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
687 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 09:02

1
❤️ Г­­­о­­р­­­е­щ­и­ ­м­­­о­­м­­и­­­ч­­е­­т­­­а­­ ­­в­и­­­ ­­о­ч­­­а­к­­­в­­­а­­т ­­­-­ X­­­1­­8­.­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини