Каракачани се събраха на Карандила край Сливен (снимки)

  • 26 август 2012 17:57

  • 7371
  • 1
Каракачани се събраха на Карандила край Сливен (снимки)
© Булфото

Близо 1000 души, участници и гости се събраха днес на Карандила в 21-я национален събор на каракачаните в България, организиран традиционно от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България /ФКПДКБ/, съобщиха организаторите.

На събора всяка година се представят обичаите, бита и културното наследство на каракачаните. Специално за събитието бяха изградени временни постройки - „каливи“, някога служещи за жилища и строени от каракачаните номади. Над 100 души от 7 фолклорни състава от Сливен, Карлово, Котел, от сливенското предградие Речица и от градовете Комотини и Александрополис от Гърция участваха в концертната програма. Облечени в красиви автентични носии те играха традиционни каракачански хора – цамикос, трендафиля, сирто и др.

За първи път тази година в програмата се включва сборен състав на ветераните, играли на първия събор през 1991 година. По традиция владиката на Сливен Иоаникий отслужи тържествен водосвет и благослови събора, като така постави и началото на официалната част днес. Кметът на Сливен Кольо Милев, заяви, че този събор е доказателство за толерантност и уважение на гражданите на общината към каракачаните. Той добави, че община Сливен винаги ще подкрепя инициативите на различните етноси в града. Не случайно в Сливен е ръководството на Федерацията на каракачанските дружества, според него.

Народният представител Десислава Танева приветства участниците и гостите в събора. На тържествената церемония бяха прочетени поздравителни адреси от вицепрезидента Маргарита Попова, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, от изпълняващия длъжността председател на Общински съвет в Сливен Радостин Русев и др. Празникът започна снощи на Сливенските минерални бани с традиционното веселие – гленди с участието на над 600 души от страната и Гърция. По - рано през деня в квартал "Речица" се проведе и футболен.

Последвайте канала на

7371 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.29 | 06:25

1
Не "По - рано", а "по-рано"! Схващаш ли обаче разликата?

Добави коментар

Водещи новини