Приемен родител - на трудов договор, с болничен и отпуска

  • 12 март 2024 13:50

  • 526
  • 1
Приемен родител - на трудов договор, с болничен и отпуска
© Novini.bg/ Canva

"Приемен родител" да стане професия и хората, които се занимават с тази дейност, да сключват трудови договори с общините - това е едно от исканията на Националната асоциация по приемна грижа, което беше обявено на кръгла маса под надслов "112 - Приемна грижа: спешно търсим решения". Приемният родител Гинка Илиева от асоциацията обясни, че сега договорите са граждански, което ги лишава от редица социално-осигурителни права.

"Приемната грижа да бъде обвързана със сигурността на приемния родител - да има право на обезщетения за безработица, да има право на отпуск, на болничен, на пенсиониране, да има заместваща приемна грижа. Ако имам нужда от 5 дни и се чувствам изморена при гледане на дете, болно или с увреждания – защо да нямам право да отида на почивка някъде сама", коментира тя.

Заплащането на приемните родители е 150% от минималната заплата за едно настанено дете.

Форумът се организира от коалицията от 15 неправителствени организации "Детство 2025", предаде БНР.

Ето какво се случва с неизползвания годишен отпуск, ако напуснем работа

Настанените деца в приемни семейства в цялата страна са близо 1500.

Във всяко четвърто приемно семейство - или общо в 400, няма настанени деца, като най-честата причина е заявено желание от родителите да се грижат за дете с различен профил от потребностите в съответната област.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
526 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.12 | 18:23

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини