Сред 15-те нови имами в Силистренско има и две жени

  • 11 март 2024 15:08

  • 319
  • 2
Сред 15-те нови имами в Силистренско има и две жени
© NOVINI.BG

Започва от днес свещеният за мюсюлманите месец Рамадан, познат още и като Рамазан, и ще завърши след залез слънце на 10 април.

Празникът е с променлива дата, защото следва лунните фази. Всички очакват появата на новия полумесец, който бележи първия ден на Рамадан – деветия месец от ислямския календар.

Месец, за обръщане към Бога и за духовно израстване. От днес в Силистренско започват да служат нови имами и врати за вярващите ще отворят джамии, които досега са били затворени, заради недостига на духовни лица.

До 2008 година областите Силистра, Добрич и Варна са били под шапката на едно мюфтийство с център Добрич.

Днес в Силистренско има 71 джамии, пояснява БНР.

Затова и в продължение на 8 месеца, 15 души в региона се включили в обучение за подобряване на своите знания за ислямската религия, сред тях има и две жени, съобщи районния мюфтия Мюддесир Мехмед.

Новите имами са на възраст от 30 до 45 години, казаха Рехин Али от Секулово и Сербилент Ремзат от Зарица, които заедно с районния мюфтия са водили обучението.

Рамадан е част от календарите на древните араби. Името на свещения месец се превежда като изпепеляваща топлина. С този празник мюсюлманите отбелязват разкриването на свещената книга - Корана, пред пророка Мохамед.

През този месец мюсюлманите спазват разширен пост. Ежегодното месечно говеене е един от Петте стълба на исляма. Постът е полезен и от здравословна гледна точка, смята районният мюфтия Мюддесир Мехмед. 

Рамазан Байрам е по-известен и популярен и с другото си име – Шекер Байрам, разказаха още Рехин Али и Сербилент Ремзат. В първия ден най-старите в семейството цял ден приемат гости и не излизат никъде.

В този свещен месец по-имотните мюсюлмани даряват деца без родители и по-нуждаещите се свои събратя. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
319 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кви

2024.03.11 | 21:42

2
са тия измами?

2024.03.11 | 15:45

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини