Гърци се презапасяват с български дърва

  • 25 август 2012 20:13

  • 1357
  • 3
Гърци се презапасяват с български дърва
©

Домакинствата в Гърция започнаха безпрецедентно за последните десетилетия презапасяване с дърва за огрев за предстоящата зима. Българската дървесина е хит на пазара в южната ни съседка. От износа й забогатяха редица български и гръцки прекупвачи, а цените у нас скочиха драстично.

Причината за презапасяването с дърва е огромният акциз върху рекордно скъпите дизел и нафта за отопление, наложени от гръцкото правителство.

В най-големия склад за дърва за огрев в Серес, само на няколко километра от българската граница, за втора поредна година се снабдяват с наши дърва за огрев, съобщи БТВ.

Два кубика се продават за 150 евро - почти 300 лева. Освен с българска дървесина складът се снабдява също и с дървесина от Албания, която е подредена в онзи край. Иначе тенденцията е колкото по-навътре от периферията на Гърция влизаме цените на дървесината да става все по-скъпа.

Наши камиони стоят заредени до горе с българска дървесина за огрев от другата страна на граничния пункт с Гърция. На 2 километра от границата жени в крайпътните къщи си купили от камион дърва по 60 евро кубика.

У нас един кубик засега е по-евтин. Затова прекупвачите избират да захранват домакинствата в Гърция, а не българските. В складовете в Серес на 40 километра от границата цените са много по-високи - от 75 до 95 евро за кубик. Гърция има маслини в изобилие, но тази дървесина не става за отопление. Токът е двойно по-скъп отколкото в България. Нафтата за отопление там струва над 3 лева.
Голямото запасяване с българска дървесина започва в началото на септември, прогнозират търговците.

Последвайте канала на

1357 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.05.09 | 22:25

3
da vi eba maikata deto ne mi puskate komentara glupatsi

2013.05.09 | 22:25

2
polovinata raboti deto gi pisete sa laja
Иван

2013.05.09 | 22:25

1
Нашите помаци изсякоха горите.А гърчолята и в фалит са по добре от нас.Май вече трябва да спрат да лъжат по телевизията и пресата колко гърците са зле и как цъфтим ние.Бойко трябва да спре незаконната и "законната" сеч защото горите са на всички българи,ама щом не го прави значи и той взима процент от това.Кога ли ще дойде"КАЛАШНИКОВ"ден?

Добави коментар

Водещи новини