Ако когнитивният дисонанс беше спорт, щяхме да сме европейски, световни и олимпийски шампиони. Завинаги

  • 06 март 2024 18:24

  • 1602
  • 0
Ако когнитивният дисонанс беше спорт, щяхме да сме европейски, световни и олимпийски шампиони. Завинаги
© Pixabay/Novini.bg

Вижте тук една новина и поразсъждавайте,
малко за гимнастика на мозъка.
Да го наречем „преразказ по заглавие с елементи на разсъждение и фантазия“.

Новината е тази: 

Откриха голямо количество дизелово гориво в дома на служител на БДЖ

Така… Откриха голямо количество дизелово гориво в дома на служител на БДЖ…

За да ви е по-лесно донатаманяването на преразказа ви, ще включим и малко цитати:В автомобила са намерени и иззети пластмасови туби, съдържащи течност от петролен продукт, наподобяваща дизелово гориво. При последващо претърсване на адреса на водача на автомобила, е открито и иззето голямо количество туби със съдържание от същата течност.

Ок, аз ще започна първи. 

Значи… 

Будният патриотичен граждани Х намира малко свободно време (между тежките курсове с пластмасовите туби), за да поспре и събере сили, да забърше потно чело и да поизбистри малко политика с комшията, гражданина Z. 

Двамата, разбира се, са патриоти и най-много обичат да казват, че са патриоти, но веднага на второ място обичат да ви изреждат цял списък с видове българи, които мразят. Около 98% от населението – просто защото се различават от тях по това или онова. И макар че мразят повечето си съграждани, все пак са патриоти. 

Обикновено, любима тема за разговори им е „съсипàха я тая държава“.

Представяме си ги двамата, облегнати на дувара, беседват за политическото положение, гражданинът Х, отбелязва още веднъж категорично, че тия изедници я съсипàха тая държава и туй то! 

- Крадци! – вика той и плюе ядно по земята, па току добави с по-тих гласец: - Гепѝх нèска от служебната нафта, искаш ти редим малко на половин цена, а? 
- Е, жив да си! Тва си е жива далавера! – мъдро заключва комшуту и пак се връщат към беседата си за това как изедниците са окрали държавата. 

Как ви се струва, като за първи опит за преразказ с елементи на разсъждение и фантазия? Искате ли да се опитате и вие? Добре. 

Вземете която и да е новина за честванията на трети март. Отворете и разгледайте снимките. 

После поразсъждавайте по въпроса защо в Чикаго, Лос Анжелис, Лас Вегас и на Ниагарския водопад – в чест на националния ни празник – се вееше или грееше разноцветна светлина в краските на трибагреника ни, но в България, в София, на Шипка, до паметника на свободата… се вееха руски знамена. 

Сега – за бонус точки по задачата – разсъждавайте в средите на кои (де)формации най-често се срещат учебникарски примери за когнитивен дисонанс. 

Ще ви подскажа:

Ако си спомняте, допреди около две години темата „бесарабските българи“ се ширеше най-вече из репертоара (да не кажем из арсенала) с трикове на патриот-о-рубладжийството. Викаха, вайкаха се, ризи късаха, коси скубеха, със сълзи на очите питаха „Никой ли не мисли за сънародниците ни?! Никой ли, о, вий, продажни евроатлантически подлоги, няма да им помогне да се почувстват част от нашата родина?!“

Какво се случи през последните две години, че така да се обърнат нещата. Какво…? Какво…? Хм? Някой сеща ли се?

За самото патриот-о-рубладжийство изключвам да се досети каква е причината, защото изключвам да си спомнят собствените си мисли и нагласи отпреди две години; за тях всяка мисъл, възникнала СЕГА, е вечна и изначална и никога не са имали проблем тя да е коренно противоположна на мисълта от вчера и онзи ден. Не съм сигурен дали термини като „избирателна памет“ и „избирателна амнезия“ са по-подходящи отколкото, да речем, „наследствена мозъчна недостатъчност“ или „социално несполучливи индивиди с времево вариращи когнитивни дисфункции“. Да, току що си ги измислих; и да, смятам, че все пак чудесно пасват в случая. 

А, ако случайно се чудите с какво още да си доразвалите настроението, ще ви предложа да поразсъждавате върху това дали pisane to eto taka i visokoto nivo na graomtnos imat neshto obshto s lesnoto manipulira ne na tulpata. Kak smqta te? Но пък от друга страна – pisane to eto taka ви дава добър сигнал за това с какво си имате работа в лицето отсреща. Ne li? 

Понеже започнах с когнитивния дисонанс *съсипàха я тая държава тия крадци <--> имам малко крадена нафта у мазето*, мислех да продължа темата с друг един подобен:

*най-мразим корупцията <--> ех, защо няма и на мене кой да ми „даде“*

но ми се стори излишно, то всички знаем, че корупцията я мразят само доколкото не могат да намажат от нея…

________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
1602 0

Водещи новини