Проф. Пламен Павлов пред novini.bg: За 3-ти март – без нездрави политически емоции

  • 01 март 2024 12:56

  • 1771
  • 0
Проф. Пламен Павлов пред novini.bg: За 3-ти март – без нездрави политически емоции
© булфото /архив/

За нашия официален национален празник 3-ти март, разговарям с историка проф. Пламен Павлов. Той е председател на фондация „Васил Левски”и председател на сдружение кръг "Будител", което издава едноименно списание.

За мен политизацията на въпроса на коя дата да е националният ни празник – на 3-ти март, или на 24-ти май, е напълно безсмислена. И двете дати са изключително важни. Затова апелът ми е да не се вкарва актуална политика в подобни казуси. Противник съм на всякакви свободни интерпретации по темите за Руската империя и нейната война през 1877-78 година срещу Османската империя, и съвременната Руска федерация. Според мен става въпрос за съвършено различни субекти.

Въпросът за значимото участие на българите във войната е изключително важен, тъй като е подценяван системно години наред.

На 3-ти март прекланяме глави пред всички воини от различни националности и държави, дали живота си за нашата свобода. Много са загиналите в боевете преди толкова години и

намирам за нечистоплътно днес това да се използва за користни политически цели.

Проблематично е, че има и политици, които не знаят, че боевете на Шипченския проход не са били на 3 март/19 февруари по стар стил/, а са през август. На 3 март е сключен предварителния договор между двете воюващи страни и в него са очертани границите на бъдещето Княжество България. В Сан Стефано /днес квартал на Истанбул/ на практика се случва това, което Русия е обещала на Англия и Австро-Унгария още преди войната. Но това не отменя нашето отношение към 3-ти март – една дата, която наистина връща държавата ни на световната карта след 5 века отсъствие от нея. 3-ти март винаги трябва да е наш официален празник. Но не бива да се политизира, както вече казах.

Шипка се намира западно от „Св.Никола”. Боевете са за Шипческия проход. За нас това е важно, защото в тези боеве са взели участие нашите опълченски дружини, които проявяват изключителна смелост и стоицизъм, отразени подобаващо от патриарха на българската литература Иван Вазов.

Радвам се, че

хиляди българи всяка година на 3-ти март почитат паметта на нашите герои, загинали на Шипка.

Още повече ще се радвам, ако там няма демонстрация на нездрави политически емоции. Моето послание към всички българи на тази дата е да бъдем достойни за хората, които се биха за нашата свобода и да сме признателни за всяка пролята капка кръв затова.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1771 0

Свързани новини

Водещи новини