Бащата на Амая: Оказа се, че сме наели компания "убиец", ще ги съдим!

  • 28 февруари 2024 17:42

  • 81683
  • 9
Бащата на Амая: Оказа се, че сме наели компания "убиец", ще ги съдим!
© Фейсбук

Бащата на малката Амая, чието тежко увредено сърчице днес сутринта спря да бие, обвини в некомпетентност екипа на чуждестранния специализиран самолет, нает да я откара дотам. По думите на Калоян Абрашев заради тях полетът е стопиран на два пъти, а 2-годишното дете - връщано в Националната кардиологична болница в София, където лекарите от ден първи на постъпването й направили всичко по силите си, за да я закрепят до чаканото чудо. 

Източници на Dir.bg разкриха, че самолетът, който кацна на Летище София в понеделник вечерта, вчера трябваше по план да излети към 09:30-10:30. Той имаше спиране в Баку за презареждане и оттам следваше да продължи за Индия. По първоначален план до него трябваше да дойде линейка, за да сложат още нужно медицинско оборудване, а после да се върнат до болницата и да превозят и детенцето. 

Почина малката Амая, за чието лечение България събра 750 000 лв.

Ето какво написа в сряда следобед своя "Фейсбук" профил съкрушеният татко на Амая:

"Мили хора,

Ще се опитам да ви разкажа как от компания, която мислехме, че е "спасител" се оказа, че сме наели компания "убиец". Става въпрос за https://www.aeromedairambulance.com/. Накратко, това е компания, която се е специализирала в организирането и транспортирането на пациенти. Както е написано на страницата им: "Горди сме , че имаме 100 % успеваемост". Е, да, ама до вчера.

Тяхната организация беше такава, че медицинският им самолет излиташе от летището Лион Брон и кацна на летище София в понеделник. Също в понеделник от Истанбул с автомобил тръгна цялото животоспасяващо медицинско оборудване, което щеше да бъде нужно за полета, оборудване, което трябваше понеделник вечерта да бъде доставено на летище София.

Вторник с полет от Истанбул, пристигащ в 09:00ч, пристигнаха двамата турски лекари, които трябваше да бъдат с нас на полета.

Вторник е, към 10:00, и тръгваме от Националната кардиологична болница с линейка. В линейката сме аз, Амая, двама доктори от Националната Кардиологична Болница и двамата медици, които ще бъдат с нас на полета. Пристигаме всички на летище София и се започва организиране на преместване на Амая от линейката във самолета и получаваме въпрос от чуждестранните медици: "Къде е оборудването?". Тези хора въобще не бяха на ясно къде е оборудването, с което същите щяха да работят. Настана паника и всички започнахме да звъним да намерим оборудването. Цялото летище беше организирано да търси животоспасяващото оборудване.

След може би петнадесет минути се установи, че същото е доставено в понеделник вечерта... на Централна жп гара в София. Компанията е наела някакъв младеж по бяла тениска с грейка, без абсолютно никакъв говорим английски да закара оборудването и той е объркал "летище" с "гара". Нямахме време да реагираме и трябваше да се върнем с малката, с линейката обратно до болницата. Д-р Печилков, ръководещ организацията от българска страна, ни каза, че това местене като парцалена кукла от системи в болницата към линейка и изключително опасно и за пръв път става свидетел пациент да се връща обратно.

След 5-6 часа започваме на ново цялата операция вече с оборудването при нас в болницата. Отново тръгваме с линейката за летището. Влизаме на летището, линейката спира до самолета и процедурата се повтаря, и се предполага, че няма какво да се обърка. Е да, ама не. При свързване на апарата за обдишване, който е абсолютно жизненоважен, турските медици установяват, че накрайникът, свързващ апарата и самолета не съвпадат. Турските медици въобще не бяха на ясно какъв е необходимият накрайник и от къде да го вземат, за да се свърже към самолета. Въпреки усилията на няколко служби на летището въпросният накрайник така и не успя да се намери. За втори път трябваше да се връщаме в болницата.

Към 19:50 пристигнахме в Националната Кардиологична болница и единият турски медик ми казва: "Съжалявам, не знаем от къде да намерим въпросният накрайник, не можем да кажем кога ще летим". Попитах ги: "Добре, де, вие сте медиците, отговорни за апаратурата и за грижите за Амая, докато летим. Нито сте си направили труда да се позаинтересувате къде е оборудването ви, което също като вас пристигна от Истанбул, нито сте се заинтересували дали същото това оборудване ще работи във самолета, Защо?". Отговорът беше: "Съжалявам".

Към 21:30 ни се обадиха от Националната Кардиологична болница и ни казаха, че състоянието на Амая рязко се е влошило към 21:00 и малко по-късно е починала.

Едно огромно благодаря на абсолютно всички лекари от Детското отделение на Националната Кардиологична болница. Въпреки, че медиците ни казваха истината в очите, че шансът тя да живее е минимален и че във всеки един момент може да се случи най-лошото, същите те не спираха до последен дъх да правят всичко по силите си тя оцелее, да оцелее поне до полета. Сърчицето й се е борило до край.

Мили хора, Амая вече не е сред нас, но нейната кауза ще продължи. Амая обедини целият народ в каузата да правим добро и ние със съпругата ми ще продължим да го правим, сигурен съм, че и всички вие. Всички средства, дарени за Амая ще ги дарим за други нуждаещи се деца, както и за апаратура.

Относно фирмата, отговаряща за медицинският транспорт смятаме да предприемем мерки в съда. Такова безумно неглижиране на човешки живот според нас не трябва да бъде оставяно безнаказано.

Мили хора, погребението на Амая ще се състои в моето родно село Енина, община Казанлък в петък на 01.03.2024г. от 13:00.

Благодаря ви за изключителната подкрепа. Въпреки, че не успях да спася дъщеричката ми ви призовавам никой от вас да не се отказва за нищо на света в името на децата си.

Поклон пред вас!

Почивай в мир мила Амая. Знай, че мама и тате много те обичат!", написа съкрушеният Калоян Абрашев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
81683 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.05.25 | 09:35

9
❤️ Г­о­­р­е­щ­и­­­ ­м­­о­м­­и­ч­­­е­т­­а­ ­в­­и­­­ ­­о­­ч­­а­к­­­в­а­т ­­-­­­ X­­1­8­.­­­F­­­U­­N

2024.02.28 | 22:32

8
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo
Sarbeca

2024.02.28 | 17:59

2
Същевременно нащо правителство праща пари и плаща издръжката на украинските бежанци по хотели
Псалют

2024.02.28 | 19:40

7
Ах, ти! Малко червено, болшевишко същественце!

2024.02.28 | 19:28

6
Така е !!!

2024.02.28 | 19:28

5
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .

2024.02.28 | 18:07

3
Колко си завистлив , дай и на теб да ти дадат едни пари да спреш да си толкова тъп и безполезен
Ас

2024.02.28 | 19:13

4
В индия? Сериозно ли?

2024.02.28 | 17:45

1
Никъде не прочетох Гепмания!

Добави коментар

Водещи новини