Над 240 студенти по право проследиха работата на Министерството на правосъдието

  • 26 февруари 2024 16:50

  • 404
  • 2
Над 240 студенти по право проследиха работата на Министерството на правосъдието
© МП

По случай 145-а си годишнина Министерството на правосъдието организира Ден на отворените врати за студенти от юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на МП.

Над 240 бъдещи юристи бяха посрещани от заместник-министър Емил Дечев и началника на кабинета на министъра на правосъдието д-р Борислав Ганчев. През целия ден младите хора се запознаваха с работата на дирекциите, които са им интересни – „Съвет по законодателство“, „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“, „Процесуално представителство на РБ пред Европейския съд по правата на човека“, „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“ и др.

Денят започна с кратка "историческа" разходка край портретите на министрите на правосъдието и показването на държавния печат, полаган от министъра. 

Каква е разликата между Съда на ЕС в Люксембург и Европейския съд по правата на човека в Страсбург, каква е ролята на правителствените агенти, (наричани адвокати на държавата) пред Съда в Страсбург, с какви казуси се сблъскват. Тези и много други въпроси обсъждаха със студентите агентите от дирекция „Процесуално представителство на РБ пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург“.

Младежите научиха, че юристите от дирекцията пряко осъществяват представителството пред международния съд. Те са и хората, които следят за изпълнението на осъдителни решения. Жалбите, които ЕСПЧ разглежда са с широка тематика – от право на живот, през условия в затворите, до устройството на гробищните паркове.

„Това е и една от причините практиката по българските дела да се цитират като ключови от Европейския съд“, каза директорът на правителствените агенти Милена Коцева.

Агент Ива Станчева-Чинова даде пример със спечелено от България дело в ЕСПЧ с активното съдействие на стажанти студенти по право. 

Министър Славов: Няма правова държава без свободна и независима адвокатура

Дали Европейската заповед за арест (ЕЗА) минава през Министерството на правосъдието, бе един от въпросите на студенти към представителите на дирекция „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“. Не, при ЕЗА, както и при Европейската заповед за разследване, има пряка комуникация между компетентните органи на държавите от ЕС, бе отговорът. Различно е, когато става дума за екстрадиция.

Бе презентирано как се изработва позицията на България пред ЕС; как се защитава националният интерес пред Съюза; какво представлява председателството на ЕС, поемано вече веднъж от България през 2018 г.

Акцент бе поставен и върху „мита за липсата на проактивна позиция“ на държавата пред ЕС. Като пример бе посочено и създаването на Европейската прокуратура – при липсата на единодушие, това стана в рамките на засиленото сътрудничество, първоначално от 20 държави, сред които и нашата.

Голям бе и интересът на студентите към работата на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“. Нейният директор Милена Първанова запозна бъдещите юристи със спецификата на дейността. Особено внимание беше отделено на отвличането на деца от единия от двамата родители - както бащи, така и майки. Често това са хора със среден или висок жизнен стандарт и добро образование. „Най-лошото е, че тези родители не осъзнават какви тежки травми нанасят на собствените си деца. В своята бъдеща практика помнете, че децата не бива да се употребяват за никакви лични цели, а техният интерес е над всичко“, обърна се Първанова към студентите.

Те научиха и за механизмите, по които работи Съветът по международни осиновявания. Съветът определя приемно семейство за всяко дете, като максимално се съобразява с потребностите на децата. 

Младите юристи видяха на живо какво е законодателно досие и разбраха какъв е пътят на законотворчеството. Директорът на дирекция „Съвет по законодателство“ д-р Любомир Талев разясни ролята на експертите в министерството и важните нормативни актове, по които се работи в момента. Беше презентирана и работата на дирекция „Стратегическо развитие и програми“ и ролята на министерството в координацията на политиките в съдебната система. Въпросите на студентите бяха свързани с това какъв ще е реалният ефект от промените в Конституцията, какво ще предвиждат измененията в Закона за съдебната власт, както и какви са програмите срещу домашно насилие.

Голяма част от студентите проявиха интерес към възможностите за стаж в министерството.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.26 | 18:24

2
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2024.02.26 | 16:58

1
То ако работа се учеше с гледане, всички кучета щяха да са месари.

Добави коментар

Водещи новини