Проф. д.х.н. Йонко Мермерски за novini.bg: Трудно е дори за САЩ да вземат страна във войните в Украйна и в Газа

  • 23 февруари 2024 16:47

  • 1543
  • 0
Проф. д.х.н. Йонко Мермерски за novini.bg: Трудно  е дори за САЩ да вземат страна във войните в Украйна и в Газа
© бнт

Йонко Мермерски, е роден в София, завършил е математическата гимназия и е син на вече покойния проф. Христо Мермерски. Йонко също е професор, доктор, всичките му дипломи и степени в науката са от американски университети. Той от години живее и работи в САЩ и е най-младият учен, защитил докторат по химия в Джорджтаунския университет - само на 28 години и пак там става професор на следващата година. От 1991 г. той управлява своя агенция за преводачески услуги и е сред най-отличаваните специалисти в това от Държавния департамент на САЩ, а преди 4 години беше преводач на Доналд Тръмп при посещението му у нас и срещата му с премиера Бойко Борисов. Младият проф. Мермерски се шегува сам със себе си като казва: „Аз съм много неща, всичко правиме”. И наистина е така, защото е много деен и има разнородни интереси и занимания, сред които особено място заема екологията и създаването на горива, които намаляват вредните емисии в пъти. Този бизнес Йонко Мермерски развива и тук, в родината си. Преди дни той отново си дойде в София и отдели от времето си за разговора ни.

- Проф. Мермерски, какво виждате като пътувате през много държави - как живеят хората във времена на поне две бушуващи войни?

- Различно, в зависимост от това кой колко е отдалечен от епицентъра на военните действия. Аз при моите пътувания за радост нямам досег и преки наблюдения как живеят онези, които са в близост до епицентъра. Моите впечатления са, че нещата не са еднозначни нито в едната, нито в другата война и е много трудно за всички останали, дори за САЩ, да вземат отношение в полза само на една от воюващите страни.

- Според Вас, защо САЩ като „световния господар” не се намесят кардинално да спрат войните в Украйна и Газа?

- Мисля, че една добра стъпка в тази посока направи Конгресът като спря помощите за Украйна.

Щатите имат да решават огромни проблеми с границите си, които демократите за 3 години превърнаха в разграден двор,

през който са преминали над 10 милиона души. Има проблеми с емигрантите, които над 80 на сто са мъже. Наскоро една такава тумба нападна и преби група полицаи в центъра на Ню Йорк. Прокурорът на града ги пусна дори без гаранция, заловиха ги чак в друг щат. Престъпността в САЩ нарасна, защото и авторитетът на полицията последните години целенасочено беше подриван и съсипван.

- Доналд Тръмп обеща, че ако спечели президентския вот, ще спре напълно войната в Украйна, която е в опасна близост до нас, да му вярваме ли?

- Това си е голата истина, той самият каза наскоро в едно интервю за американска медия, че ще спре войната за 24 часа.  Буквално каза: „Аз искам да спрат да умират хора”.

- Как се прие в САЩ интервюто на Тъкър Карлсън с руския президент Владимир Путин? Там дават ли акъл, както се прави тук, кой как и какво да разбира от това интервю?

- В САЩ има огромен интерес към това интервю, защото Тъкър Карлсън е най-популярният журналист в щатите, а и такова интервю с Путин не е правено от началото на военните действия в Украйна. Тук с почуда прочетох доста негативни коментари за световноизвестния журналист. Впрочем и отвъд Океана, както тук, има пълно затъмнение на случващото се в Русия. Това интервю нямаше да види бял свят, ако не беше мрежата на Илон Мъск. Важно е, според мен, медиите да се върнат към професионалната етика, която повелява винаги да се представят две гледни точки, а четящият сам да си прави изводи.

- Ако Доналд Тръмп ви покани в своя екип, бихте ли приел?

- Винаги бих работил с него. За мен беше чест и удоволствие да превеждам при срещата му с Бойко Борисов. Аз от 1992 година съм номиниран като номер 1 сред преводачите от български на английски и обратно на външното министерство на САЩ.

Превеждал съм и на Бил Клинтън и Петър Стоянов преди години,

както и на много външни министри, секретари, министри на отбраната и т.н..При срещата на Борисов и Тръмп, те трябваше да си говорят половин час, но разговорът им продължи час и половина, защото и двамата са изключително интересни, блестящи комуникатори. За съдържанието на разговора не мога да говоря по обясними причини.

- Как върви предизборната кампания в САЩ дотук?

- Мисля, че Доналд Тръмп ще бъде номинацията на републиканците, но ще видим какво ще стане на вота и дали всички ще се борят с всякакви средства срещу него. Атаката срещу му е огромна, мъчат се юридически да го препъват като му завеждат дела за всякакви измишльотини. В щата Джорджия например виси едно съдебно дело, което може да бъде прекратено,  поради объркана процедура и в конфликт на интереси в прокуратурата. То беше разгласено в САЩ, но няма отзвук в Европа и тук. Големи, целенасочени и скалъпени удари нанасят на Тръмп, но той ги понася мъжки.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1543 0

Свързани новини

Водещи новини