"Българската Коледа": Подадени са над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения

  • 22 февруари 2024 16:25

  • 152
  • 1
"Българската Коледа": Подадени са над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения
©

Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения са постъпили от началото на кампания 2023-2024 г. на "Българската Коледа". Това се посочва на интернет страницата на държавния глава.

Исканията за подпомагане са основно за диагностика, медикаментозна терапия, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията.

Експертният съвет и Комисията към "Българската Коледа" ще разгледат всички постъпили заявления и ще вземат решение за необходимото и възможно подпомагане, като молби за подпомагане на деца се приемат целогодишно.

Благотворителната инициатива "Българската Коледа" се ползва с високо обществено доверие заради прозрачните механизми за набиране на дарените средства и ефективното им разпределение за нуждаещите се деца и лечебни заведения. Принос за това оказва професионализмът на членовете в Експертния съвет към инициативата, които разглеждат всяко заявление за подпомагане. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес със специалистите от Експертния съвет, който проведе първото си заседание в рамките на 21-ото издание на кампанията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Кампанията започна през декември 2023 г. и ще продължи цяла година под наслов "Да дарим надежда на дете в беда" в подкрепа на детската хирургия.

Държавният глава изрази признателност на членовете на Експертния съвет - водещи специалисти по детски болести, представители на неправителствени и пациентски организации, за работата им и за утвърждаване на "Българската Коледа" като надеждна и прозрачна благотворителна кампания.

Румен Радев: „Българската Коледа“ обединява обществото ни около непреходни морални ценности

В хода на срещата бяха обсъдени проблемите пред детското здравеопазване у нас, свързани с навременната диагностика, лечение и рехабилитация. Беше поставен въпросът за реимбурсиране от държавата на медикаменти, които „Българската Коледа“ в продължение на редица свои издания осигурява на деца с определени редки заболявания. 

От началото на кампания 2023-2024 г. до настоящия момент получените средства чрез банкови преводи възлизат на 2 878 000 лева. Изпратените кратки съобщения и гласови обаждания са на стойност 272 000 лева. Така бюджетът, с който "Българската Коледа" 2023-2024 разполага, е 3 150 000 лв.

Целите на тазгодишното издание на инициативата са да привлече общественото внимание към детската хирургия, да повиши информираността за хирургичните интервенции при деца с вродени и придобити заболявания, тяхното влияние върху живота им, както и да помогне на децата с такива заболявания за навременно диагностициране, лечение и рехабилитация, припомнят от прессекретариата.

Към момента общо 30 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията. Организаторите на „Българската Коледа“ уверяват, че както и досега, набраните суми от дарения ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно.

Кампанията се организира и провежда на основание Правилата за набиране и разпределение на средствата по благотворителната инициатива „Българската Коледа”.

Повече информация за реда за подпомагане на деца и лечебни заведения, както и за дарения към инициативата, е достъпна на интернет страницата на „Българската Коледа“.

"Българската Коледа" обединява обществото ни около непреходни морални ценности, заяви преди дни президентът в приветствие към партньорите на инициативата.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
152 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.22 | 17:07

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини