Адм. Ефтимов: Днешната среда на сигурност е най-непридвидимата от времето на Студената война

  • 21 февруари 2024 10:17

  • 303
  • 9
Адм. Ефтимов: Днешната среда на сигурност е най-непридвидимата от времето на Студената война
© Булфото (архив)

Алиансът и демократичният свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война. Това посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при откриването на втория ден от тазгодишната конференция на началника на отбраната.

„В интерес на обществото ни е да разбере, че инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането на всички социално-икономически сфери. Колективната отбрана е най-ефективният механизъм, позволяващ справедливо разпределение на тежестите между съюзниците и осигуряващ устойчиво развитие на страните-членки“, добави той.

Вчера пред журналисти адмиралът отново посочи, че инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото.

Новата реалност днес се отъждествява с изострено стратегическо противопоставяне, което извежда на преден план множество предизвикателства пред колективната и национална сигурност и отбрана, каза адмирал Ефтимов.

„Най-важната и фундаментална задача на НАТО за ефективна защита и отбрана на територията на съюзниците, в унисон с чл. 5 от Вашингтонския договор, придобива още по-голямо значение. Искам да припомня, че преди чл. 5, стои чл. 3. В него е записано, че за по-ефективното постигане на целите на договора държавите-членки самостоятелно или съвместно ще поддържат и изграждат своя индивидуален или колективен капацитет за отговор на въоръжено нападение“, обясни адмиралът, цитиран от БТА.

Емил Ефтимов: Трябват ни 2,5% от БВП, за да наваксаме с модернизацията

В тази връзка началникът на отбраната е избрал и темата на конференцията: „Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана“.

Гост на конференцията е началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле, а по видеотелеконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката в Съвместното командване на силите на НАТО-Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-лейтенант Атанасиос Гаринис.  

Началникът на отбраната представи анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
303 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.02.22 | 08:13

9
Като му докладвали обстановката вечер, към 20 ч., вече бил добре почерпен.

2024.02.21 | 10:39

2
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .

2024.02.21 | 11:03

8
+++++++++++++++
ЖИВОТИНСКИЯ КЕЛЕШЛЪК

2024.02.21 | 10:46

7
НА МЕН НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРОДАВАТЕ ! ТАКА ЧЕ ?
ХУМАННА СМЪРТ

2024.02.21 | 10:42

6
ИЛИ САДИСТИЧНО У МЪРТВЯВАНЕ ?
НЯМА СИГУРНОСТ ЗА ВАС

2024.02.21 | 10:41

5
ПОБЕСНЕЛИ ЖИВОТНИ! ТУК СЪМ, ЗА ДА ВИ ИЗ БИЯ ДО КРАК! :)
Емѝ...патриот анален съм -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.02.21 | 10:39

3
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ- АТИЛА

2024.02.21 | 10:40

4
Много мразя Путин, Орбан и Радев, затова ще им отмъстя като , духам на всички грозни цигани 76 набор в Ловешкия затвор !

2024.02.21 | 10:38

1
ЦРУ на сатанистите финансират както Ислямския тероризъм като преди Ислямска държава, Ал кайда , Хамас и Иран така и Израел да се трепят едни с други . Роберт Кенеди младши племенник на Джон Кенеди на скоро в интервю заяви как нацистите на Хитлер още на времето са разработели фалшиви ваксини като тия за ковида за да умират Ешкенази евреите и циганите

Добави коментар

Водещи новини