„Тренд“: 40% от българите познават жертви на домашно насилие

  • 21 февруари 2024 08:27

  • 431
  • 8
„Тренд“: 40% от българите познават жертви на домашно насилие
© Novini.bg/ Canva

Четирима от десет души в България познават жертви на домашно насилие в своя кръг. За 18% от българите има случаи, в които домашното насилие е заслужено. Това са част от изводите от национално представително проучване на Изследователския център „Тренд“ по поръчка на “24 часа”. В него са участвали 1006 пълнолетни българи в периода 17-24 януари.

Социолозите регистрират висока чувствителност към домашното насилие - 82% от участниците смятат, че то е сериозен проблем за българското общество. Над две трети (69%) са на мнение, че има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото ни. Близо половината от българите (48%) твърдят, че проблемите в семейните отношения трябва да се разрешават само в семейството. Наблюдава се разлика в мнението на мъжете и жените – при мъжете превес има подкрепата за твърдението, докато по-голям дял от жените изразяват несъгласие. Регистрират се форми на агресия, които остават подценени за част от обществото.

Заседава Националният съвет за превенция и подкрепа срещу домашното насилие

Една пета (20%) са на мнение, че проявите на ревност са признак на любов. Според 15% е нормално да проверяваш телефона/чатовете и обажданията на партньора си. С това са съгласни по-често мъжете, отколкото жените, както и нискообразованите.

Една четвърт (25%) определят като неприемливо поддържането на приятелски отношения с противоположния пол, когато си обвързан. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 г., нискообразованите и жителите на малките градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заплахите не са форма на домашно насилие. Близо една пета - 18%, смятат, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, а 11% - че жертвите на домашно насилие сами са си виновни. Всеки четвърти (25%) твърди, че контролът върху начина на обличане не е форма на домашно насилие. 13% са убедени, че заплахите, социалната изолация/ограничаването на контактите, включително и удрянето на шамар, също не се включват към тази графа. Сексуалният контакт без желание на партньора в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно насилие. 7% от обществото не го приема като такова.

Сред водещите фактори за шамарите и тормоза у дома според всички попитани са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения/зависимост (60%). 4 от 10 души признават, че се е случвало на техен близък/близка или познат/позната да бъдат бити и ругани у дома. Това споделят близо половината (48%) от жените.

Мнозинството от респондентите (55%) по-скоро или изцяло не вярва, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с шамарите у дома. Този дял се припокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Малко над две трети от българите (67%) смятат, че са необходими законодателни промени, с които наказанието при насилие у дома да се увеличи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
431 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.05.25 | 09:55

8
❤️ Г­­­о­р­е­­щ­и­ ­­­м­­о­м­­и­­­ч­­е­­т­­а­ ­­в­­и­ ­­о­ч­­а­к­­в­а­т ­­-­­ X­­­1­8­.­­­F­­U­­­N

2024.02.21 | 10:20

7
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

2024.02.21 | 09:29

1
Ето новата хранилка на соро соидите.
Емѝ...патриот анален съм -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.02.21 | 10:01

6
Ще , духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество....ААААХХХ..ИБАХА МЕ...ПРЪЦ....МЯУУУУ.....Слава Украини ✌
Емѝ...ПРЪЦ...ПРЪЦ..ИБАНА СЪМ -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.02.21 | 09:59

3
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

2024.02.21 | 09:38

2
Не бии жена си ДОЛЕН РУСОФИЛ! Руска ти майчина долна!
Емѝ...МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ- АТИЛА

2024.02.21 | 09:59

5
Много мразя Путин, Орбан и Радев, затова ще им отмъстя като , духам на всички грозни цигани 76 набор в Ловешкия затвор !

2024.02.21 | 09:59

4
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .

Добави коментар

Водещи новини