С пълен кворум в Сливен започна епархийски избор на кандидати за нов Сливенски митрополит

  • 18 февруари 2024 12:50

  • 500
  • 4
С пълен кворум в Сливен започна епархийски избор на кандидати за нов Сливенски митрополит
© Снимка: община Сливен

С литургия в Сливенската митрополия започна епархийски избор на кандидати за нов Сливенски митрополит. Тя бе водена от наместника на сливенския митрополитски престол - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Във вчерашния ден, когато се навършиха 40 дни от кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, в катедралния храм „Св. вмчк Димитър“ в Сливен бяха отслужени заупокойна света литургия и панихида.

Митрополит Йоан посочи, че може би веднъж в живота се случва човек да участва в избор на митрополит и разбира тревогата на избирателите, лишени от своя архипастир. "На вас лежи тежкият духовноотговорен момент да изберете две от кандидатурите", каза митрополит Йоан и призова да се избира по съвест и достойнство.

Той отбеляза, че заседанието започва с пълен кворум от 42 епархийски избиратели.

Десетима епископи са кандидати за сливенския митрополитски престол: Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир; Знеполски епископ Арсений, първи викарен епископ на Пловдивския митрополит; Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит; Агатополски епископ Йеротей, викарен епископ на Сливенския митрополит; Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"; ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит; Константийски епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит; Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"; Главиницки епископ Макарий, викарен епископ на Русенския митрополит; Велбъждски епископ Исаак, втори викарен епископ на Софийския митрополит, пише БТА.

Светият Синод на БПЦ изготви списъка с достоизбираемите епископи за избор на нов Сливенски митрополит

Заседанието на епархийските избиратели се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на Българската патриаршия.

Епархийските избиратели в Сливен ще излъчат двама от тях, които са събрали повече от половината от гласовете им. Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Сливенският митрополит Йоаникий почина на 9 януари тази година. Поклонението се състоя на 11 февруари в Сливен, а в града бе обявен тридневен траур.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
500 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.02.18 | 16:22

4
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
Албена

2024.02.18 | 14:30

3
Ваканции

2024.02.18 | 14:29

2
Циганин ли е ???
Nein

2024.02.18 | 14:10

1
Рилският или Бачково

Добави коментар

Водещи новини