Пропагандата докара паниката срещу всички ваксини до горна мъртва точка. Стари болести ще убиват заедно с новите

  • 13 февруари 2024 16:58

  • 2282
  • 0
Пропагандата докара паниката срещу всички ваксини до горна мъртва точка. Стари болести ще убиват заедно с новите
© Getty Images/Novini.bg

Преди две седмици започнах да следя развитието на едно явление. Имах лошо предчувствие и не сбърках. Причината беше една нищо и никаква статия за морбили в Обединеното кралство и реакциите на публиката. 

Пропагандата е предòбрила, както се казва. В едни определени глави вече думата „ваксина“ е равнозначна на „отрова“ и „чипиране“, и „кражба на ДНК“, а в други е равна на политическа ориентация и заявяването ѝ. 

За да схванете рамката на проблема – няколко думи за кратката статия, чийто съпътстващи коментари ми привлякоха вниманието. 

Има риск стотици деца в Обединеното кралство да умрат от усложнение от морбили, причиняващо подуване на мозъка, ако настоящата епидемия не се вземе  на сериозно.

Стотици деца могат да загинат от усложнения от морбили, лекари призовават за ваксинация

Професор Том Соломон – председател на катедрата по неврология в Университета на Ливърпул – казал, че е срамота в 2024 година в една развита държава, като Англия, а и като цяло по света, да имаме епидемия от болест, която би следвало да е забравена вече. Болест, за която има ваксини. 

Но хората просто не искат да се ваксинират. 

А, до какво може да доведе болестта? До ето това. 

„Той каза: „Трагедия е, че през 2024 г. имаме морбили в Обединеното кралство, а и по целия свят. Неизбежно ще има деца, които развиват морбилен енцефалит и са изложени на риск от смърт или увреждане на мозъка. Това заболяване е напълно предотвратимо чрез ваксинация. Трябва да направим всичко възможно, за да ваксинираме хората, предупреди той. Енцефалитът е рядко усложнение на морбили, което се случва, когато вирусът „влезе в мозъка". „Тялото се опитва да се бори с тази инфекция и има възпаление и подуване. Това се нарича енцефалит“, добави проф. Соломон“.

Но, както казахме, хората просто не искат да се ваксинират. По-точно, да си ваксинират децата. 

Проблемът, както виждате, не е само локализиран само до България. Пропагандата ожъна де що имаше слабо звено по света. 

В България, както и навън, реакциите са – очакваните – „пробутват ваксини, за да ни контролират“; „искат да ни убиват по-лесно с новите ваксини“; „разчистват ни“; и т.н.

В България масово феновете на популистките руски идеи, дето не потъват и след третото пускане на водата, са обидени, че искат да им избиват децата с ваксини, даже някои споделят, че макар и да са си ваксинирали хлапетата преди, повече няма да го правят. Никога!

Нищо ново. Нищо изненадващо. 

Смразяващо кръвта обаче е, че тази фантасмагория се е разпространила из целия цивилизован свят. 

Троловете и пропагандата не работят само тук. 

Но вредата, която е нанесена, застрашава всички ни. Защото морбили е една от болестите, за които НЯМА да си ваксинират децата. А колко още има… А колко още нови ваксини, които тепърва ще се разработват, ще бъдат пренебрегвани и ще продължим да си разменяме болести като букети за Свети Валентин? 

Човечеството има капацитета да се справи с много от проблемите си, благодарение на малцината надарени с ум. Но малцината, надарени с обратното на ум, са воденичен камък. А всички ние – дето сме по средата – ще го отнесем.

Родните копейки и американското MAGA население, като чуят думата „ваксина“:

Ще започнат да се връщат уж забравени болести. От тъпота и алчност. 

Колко му е регресът да ни върне и чумата?

Антиваксъри има от доста време. Но в такъв размер не е имало никога. Сега е пълно с хора, които преди се смееха на антиваксърите, стигнали до там… самите те да са антиваксъри. Заради преекспонирането на пропагандата, която се използваше за политически цели. 

Имайте предвид, че още преди Ковид и манията срещу ваксините от 2022 г., имаше предупреждения от лекари за опасност от връщане на някои болести. 

С темпа, с който се разрасна антивакс движението – сметнете колко пъти се е увеличила опасността. 

Политическата алчност („аз да съм на власт, да сложа прът в колелата на политическия опонент с лъжи и пропаганда“) и обикновената алчност ще докарат нови и ще събудят стари болести. 

Още преди Ковид пандемията се появяваха статии за очаквани нови бактерии и вируси, които могат да „изплуват“ след топенето на ледовете, в чиито недра са скрити сега. Имало е такъв случай в Сибир, където са се появили бактерии, които за последно са били в досег със света през последния Ледников период. 

Но има очаквания и за по-стари бактерии от по-стари периоди, защото топенето на ледовете е несравнимо с други моменти от историята. 

Но от алчност хората продължават да използват горива, които унищожават природата, променят климата и засилват топенето на ледовете. 

Ковид, ако помните, започна с вирус от диво животно, който е напълно непознат за човешката имунна система. 

Специалистите предупредиха тогава (за пореден път), че колкото повече човекът се завира в дивата природа, където не му е мястото, толкова по-често ще се връща оттам с непознати смъртоносни болести. За прилепите, които носеха Ковид, той не беше смъртоносен, но за нашата имунна система се оказа прекалено силен. Просто защото е непознат. 

С него се справихме, но със следващия?

А с по-следващия? А, ако ни атакуват няколко едновременно? 

Алчността кара хората да секат все повече от дивите гори и джунгли, за да садят палми за палмово олио и за пасища, за да печелят. С това свиват границата между човек и дива природа. Човекът влиза в досег с болести, които са били непознати за него досега. 

Алчността кара хората да използват и горива, които ускоряват топенето на ледовете и изкарването на старите, забравени вируси, съществуващи отпреди съвременния човек… също непознати за имунната му система. 

Политическата алчност кара пропагандата да осмива средствата за защита. Не само да осмива, но дори и да демонизира. 

Нови и нови болести, докато отказваме ваксините и възобновяваме старите…

Като събереш всички тези фактори, виждаш какво има предвид природата като средство за самозащита – паразитът се самоунищожава, като дори отказва да използва възможностите си за спасяване. Алчността и тъпотията ще пометат хората, ако продължат да унищожават планетата. Всичко е човешките ръце – и спасяването, и самоунищожението. Ако продължат да бъдат паразит, ако продължат да вредят на околната среда, околната среда ще ги помете. Но красотата на иронията е, че помитането ще го направят самите паразити. 

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2282 0

Свързани новини

Водещи новини