Терзиев, Топлофикация!

  • 12 февруари 2024 16:52

  • 9864
  • 0
Терзиев, Топлофикация!
© Булфото/Novini.bg

Три месеца чаках специално за този момент. Три месеца чаках да се избере шеф на СОС, та да заработи най-после, че да мога да кажа: „Терзиев, Топлофикация!“

Само две думи, а всички разбраха какво е искал да каже авторът. 

Терзиев, Топлофикация!

Това „общинско предприятие“ е горещият картоф, който е и същевременно (артуровият) меч в камъка. Който го извади, ще е крал. 

Каквото и да правите или не правите оттук насетне, повярвайте ми, оправите ли Топлофикация, всички ще ви помнят с добро. И тия, дето най-много мрънкат, дори те ще омекнат. 

Това ще ви е най-силният PR ход в кариерата. Въобще. 

Няма да ви се налага да правите кампании повече, докато сте живи. 

Представяте ли си вие да сте хората, които ще сложите намордник на чудовището Топлофикация София? Ще сте любимците на Прехода. Никой няма да има какво да каже срещу вас. 

Или… изберете си, можете да бъдете поредните, които ще гледат на другата страна. 

Топлофикация е „фирма“, която е монополист. Монополист значи, че няма конкуренция наоколо. Не най-силният хищник, а единственият. Всеки, който иска топло, плаща на Топлофикация. 

Но не… това им беше малко. 

Направиха така, че и този, който НЕ ползва топло и мръзне, също да им плаща. Онези, които са на климатици и са си махнали радиаторите – и те. 

Как става ли? Така направиха закона, че топлофикаторите да взимат въображаема такса „сградна инсталация“. Предполага се, че и да не ползваш парно, през имота ти минават тръби, които те топлят. 

Дори живеещите на N-найстия етаж, дето и съседите им са си махнали радиаторите и от N-найсет години до тях не е стигала топлина по тия тръби (за радиаторите)… и те плащат „сградна инсталация“. Нищо, че тръбите са ледени като хладилник. 

Ама те, тръбите, са си ваши, не ги искам, не ви искам услугата, нищо не искам от вас, вие трябва да ми плащате наем за ши**ните тръби. 

И понеже преди имаше хора, които осъдиха топлофикаторите за споменатия наем, смениха закона, че да им уйдисва. 

И така – сега дори да не използваш парно, плащаш парно. Значи, не само са монополисти, ами направо са „Монополист Плюс“ – всички им плащат. Само дето не са сложили такса за влизане в София, нещо като допълнителна винетка, с надпис „сградна инсталация“. 

И пак са на загуба, и пак не могат да си плащат дълговете…

А цените им… все едно са дубайски VIP клуб, а не общинска фирма. 

И ПАК са на загуба! 

Още от деветдесетте се говори, че са пълнители на партийни каси. Следователно, ако не направите нищо по въпроса, ставате подозрителни, че и вашата каса се пълни от там. Та е полезно да направите нещо. 

На всички ни е ясно, че изчезването на парите ни не е случайно. Не само ни дразни, че с тях се финансират хора, които не желаем да финансираме, но и МНОГО ПОВЕЧЕ ни вълнува, че трябва да теглим кредити, за да го правим. Не сме толкова богати, че да ви издържаме всички кадърни, некадърни, средно кадърни и особено подозрителни „кадри“, които успяват да набичат най-нахално гигантски цени, напълно пазарно необосновани, а след това те изчезват по джобове и каси. 

Когато избухна войната в Украйна, парното скочи, защото цената на газа била скочила. Ти да видиш! Добре, но това беше преди две години. Цената на газа спадна обратно, цената на парното СЕ ПОВИШАВА за втора поредна година, Топлофикация все реве на умряло, че няма пари, ние изнемогваме, а парите, които усещаме, че ни крадат, ни трябват за лекарства, защото в тоя студ се разболяваме. 

Този сезон… дойдоха вече първите сметки и те са ОЩЕ по-високи. Защо? Цената на газа е по-ниска. МНОГО по-ниска. Какво стана? Не им излезе пасианса ли? Ретрограден им е Меркурий ли? КАКВО? 

Миналият сезон, след като ни съдраха по няколко кожи, ето ви пример… на мен и съседите ни, ни в клин, ни в ръкав, посред късна есен, мноооооого след като е свършило отчитането и писането на сметки, ни начислиха по още 40 лв. 

Защо?

Защото от апартамента Х не пуснали фирмата да отчете, те им писали „на база“, после подали възражение, отчели ги на реална консумация, сметката им била по-ниска и разликата трябваше да се разпредели от съседите. 

Тоест, това е цена за енергия, която със сигурност не сме ползвали. Но я платихме отгоре на вече раздутата цена, която вече сме платили. Защото те са си решили, че трябва да вземат еди-каква-си цена и те просто я взимат. 

Откъде накъде ще плащам за нечии прогнози, които не са се изпълнили? Влизам, значи аз в ресторанта, сервитьорът ме поглежда и ми казва: според мене ти ще ядеш и ще пиеш за двеста лева тая вечер. Аз обаче ям само за 45. Сервитьорът все пак ми носи сметката за 200 лв. И, ако успея да се спася, я разделя на останалите маси. 

Чш, ало! 

Еб* ти бизнес структурата, еб* ти бизнес модела, еб* ти „фирмата“. 

И, както казах, вече три месеца чаках да заработи СОС, за да мога веднага да кажа: Терзиев, Топлофикация!

Това са Авгиевите обори и отдавна им е дошло времето. Отдавна. Много отдавна. Хора умряха от болести и глад покрай тях. 

Не може да не може да се оправи. 

Не може да не може. 

2024 г., хората по света пращат екскурзианти в космоса, ние не можем да се справим с цените на едно общинско дружество, което се управлява като разпробито корито. И всички знаят, че смърди на корупция и кражба, и всички вдигат рамене. 

И, ако продължи да се случва все същото, ще е много ясно послание за всички ни. Искахме да стане по-хубаво, но стана както обикновено. 

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
9864 0

Свързани новини

Водещи новини