Областният управител на Добрич несъгласен с новите заплати на съветниците

  • 12 февруари 2024 13:13

  • 236
  • 0
Областният управител на Добрич несъгласен с новите заплати на съветниците
© Novini.bg/ Canva

Областният управител на Добрич върна за ново разглеждане решението за по-високите възнаграждения на общинските съветници в областния център.

Членовете на местния парламент в Добрич промениха размера на заплатите си на сесията от 30 януари тази година, като я увеличиха почти двойно. Според областния управител промяната в Правилника на дейността на Общинския съвет в Добрич е незаконосъобразна.

Според областния управител на Добрич Йорданка Костадинова решението е било прието, без да са изложени мотиви в докладната на председателя на Временната комисия.

Предлагат заплатата на издигнатия от БСП кмет на Дупница да е 9 100 лв.

С промените от друга страна общият размер на заплатата на общинските съветници надхвърля установения праг от Закона за местното самоуправление и местната власт. 

Общинските съветници на Добрич приеха да получават 55% от заплатата на председателя си, от които 40% за участие в заседания и 15 на сто за участие в комисии и допълнителни 30% при свикване на извънредна сесия. Това, според областния управител прави 71.5 на сто от заплатата на Председателя на Общинския съвет и е незаконосъобразно.  

С тези мотиви решението е върнато за преразглеждане.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
236 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини