Д-р Петър Москов пред novini.bg: Ваня Григорова е отляво, а отсреща й са юнаците, които казват, че са десни, но изпълняват леви политики

  • 08 февруари 2024 14:15

  • 1793
  • 0
Д-р Петър Москов пред novini.bg: Ваня Григорова е отляво, а отсреща й са юнаците, които казват, че са десни, но изпълняват леви политики
© личен архив

Д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва е български лекар - анестезиолог и политик, бивш министър на здравеопазването (2014г. – 2017г.), председател на партия КОДКОДКонсервативно обединение на десницата - КОД - е дясна политическа партия. Неин лидер е бившият - Консервативно обединение на десницата.
Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва е потомък на бележит български род, на семейство със стари демократични традиции. Братът на неговия дядо, социалдемократът Атанас Москов, побеждава Георги Димитров на изборите през 1946 г., след което е прибран в полицията, а после изпратен в Белене. Бащата на Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, д-р Стефан Москов, също е бил лекар, майка му Емма Москова, бе дългогодишен директор на Националния институт за паметниците на културата, а впоследствие – министър на културата в правителството на ОДС. Негов братовчед е режисьорът Теди / Стефан/ Москов.



- Д-р Москов, идния месец предстои смяна на правителството, включително и на здравния министър. За 35 години преход, имахме и почти толкова здравни министри /31/, ама здравна реформа още няма.Защо?
- Толкова години наред здравната, социалната, образователната системи у нас не се променят, защото няма такива цели. През цялото това време

тези сфери са функции на определени лобита, които печелят от тях. Накратко, това са неефективни системи, от които се краде на поразия.

Здравните министри имат лоша съдба у нас, за разлика от онези, които крадат от настилката на тротоара или улицата и за тях няма кой знае какви последствия. В здравеопазването обаче се краде с две ръце, но това лъсва бързо с помощта на пациентите и медиите и бушонът, който го отнася пръв, е министърът. Е, аз да се похваля, съм ветеран сред колегите си - бях цели 2,6 години министър. И мога да отчета ден по ден какво съм правил през това време.

- Коя е неотложната операция, от която спешно се нуждае нашето здравеопазване?

- Първо се нуждае от рязко намаляване на болничните заведения в страната. В цяла Австрия, която е горе-долу колкото България по население, има толкова болници, колкото само в София. Това е разхищение на държавен ресурс и начин да не е ясно проследим "пътят на пациента", лекуван в болниците.

Второ, важно е този "път на пациента" да бъде ясно очертан и гарантиран. В момента пациентите са като футболни топки, които биват разигравани на различните нива в здравната система. Защото те носят определена сума пари от здравните си вноски на всяко едно от нивата, през които преминават.
Третото, нужна е ясна, последователна лекарствена политика. Тя е различна от финансовата политика в здравеопазването. Лекарствената трябва да гарантира качествено лечение на пациентите.

Нищо от казаното до тук не е факт. Спешната помощ у нас е в разпад. Омерзен съм от факта, че близо 10 години не се направи нищо с многомилионна европейска помощ за сектора. Оставихме проекти за обнова на спешните пунктове в болниците в цялата страна, но резултатът е, че нищо не се направи и голяма част от средствата ще се върнат в ЕС. Същевременно нашата Спешна помощ няма линейки, няма оборудване, няма кадри...
Но има множество фалшиви разкази за тъжната действителност в здравеопазването ни. Всичко, което изговорихме до тук е политика. Или пък по-скоро липса на такава.

- Какъв е коментарът Ви за случващото се в СОС, където на 8-мия път успяха да си изберат председател до средата на т.г.? Как си обяснявате пробивът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е през Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на в София? Питам ви, защото сте наясно с общинските дела.

- При наличието на фалшификата на дясното, изработен с огромен финансов ресурс и когато определяме преходът на червената номенклатура в олигархичен елит, че е дясно, то е абсолютно нормален възходът на лявото в София.

Знаете, че съм върл анти комунист, но не мога да си кривя душата и за Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на ще кажа, че е най-откровеният разказ в българската политика напоследък. Тя е чисто, обосновано, откровено ляво.

Може да съм се борил срещу това цял живот, но не мога да не призная качествата му. Срещу него стои една сглобка от олигарси, които имат мерак само как да усвояват парите от Плана за възстановяване и развитие и да паразитират върху понятия като "Европа", "дясно", "евроатлантизъм" и прочее. И ако процесите продължават както досега, то няма да се учудя, ако на следващи избори Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на спечели. Тя казва "аз съм лява и искам равенство" - това е нейната теза. От другата страна са юнаците, които казват, че са десни, но изпълняват леви политики. От 2018 година досега натрупаният бюджетен дефицит е 34 млрд.лева - пари, които са похарчени, без да са изкарани. Това, ако не е ляво, здраве му кажи.
Колкото до СОС, за мен беше тежко падение самият изборен резултат. Кмет стана потомък на мракобесната държавна сигурност. Да припомня на Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, че десницата в България възникна, за да има представителство на хората, които не са част от бившата десарска и партийна номенклатура. Днес е ужасяващо поведението на политическите групи в СОС - СС изглеждат като хора, които не знаят къде са попаднали, а ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в извиват ръце до синьо, за да си запазят позициите. Ние от "Синя София" казахме ясно, че в този общински съвет мнозинство очевидно не може да се сформира. Общината трябва да работи и затова предложихме управлението на СОС да е от кратки мандати от по 3-6 месеца, за да може да се приеме бюджета и да се конституират комисиите. Така ще може да се отпуши дейността в полза на всеки данъкоплатец. Така и стана.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1793 0

Свързани новини

Водещи новини