Община Бургас е финализирала изготвянето на проект за подмяна на градското осветление

  • 08 февруари 2024 12:27

  • 626
  • 1
Община Бургас е финализирала изготвянето на проект за подмяна на градското осветление
© Pixabay

Община Бургас е финализирала изготвянето на проекта за подмяна на градското осветление в областния център, с който да се кандидатства за осигуряване на външно финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Кметът Димитър Николов вече е внесъл документите за разглеждане и одобрение в местния парламент, показа справка на БТА. Целта на проектното предложение е да се повиши енергийната ефективност на системата за външното изкуствено осветление на територията на общината, чрез технологичното ѝ обновление и модернизация в 4 района: жилищните комплекси „Славейков”, „Лазур”, „Зорница“ и Централна Градска Част.

Плановете са да се постигне най-малко 30 на сто спестяване на енергия след подмяна на стотици осветителни тела, посочиха от общината. 

"В същото време ще се постигне значително подобряване на осветеността в кварталните улични мрежи. Предвидените дейности включват пълна подмяна на съществуващите осветителни тела с нови високоефективни източници на светлина, които имат повишени експлоатационни характеристики и повишена ефективност – светодиодни осветители от последно поколение. Проектът включва и надграждане на автоматичната система за управление и контрол на уличното осветление в посочения обхват. Той е в унисон със заложения в Програмата за демографско развитие на Бургас стратегически приоритет за осигуряване на ефективна и добра среда за живеене", допълват от администрацията. 

Максималната стойност на проекта е 2 млн. лева, което представлява пълната сума от общите допустими разходи. Съгласно условията за кандидатстване, Община Бургас се задължава за период от 5 години след приключване на проекта да извършва ежегодни вноски във Фонда за декарбонизация, става ясно от внесени до Общински съвет - Бургас документи за разглеждане.

Заляха с боя паметника на граф Игнатиев във Варна

Припомняме, че през есента на 2023 година приключиха дейностите по проекта на общината за подмяна на осветлението в съставните селища. Към днешна дата са подменени близо 3000 осветителни тела. Проектът започна през 2021 година - само няколко месеца преди сериозното повишаване на сметките за електричество, което принуди редица градове в страната да преминат към график за изключване на уличното осветление в малките часове на денонощието. В община Бургас фактурата за електроенергия тогава нарасна от 182 хил. лв. през ноември 2020 година до 354 хил. лева през същия месец на 2021 година. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
626 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.08 | 12:56

1
Иcкaте ли луд ceкc за 3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Сега е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим.----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини