Един от първите пилоти на въздушната линейка: Малко ще са случаите, в които няма да може да лети

  • 02 февруари 2024 21:09

  • 5651
  • 4
Един от първите пилоти на въздушната линейка: Малко ще са случаите, в които няма да може да лети
© Нова телевизия

От вчера България има бърза въздушна помощ, след като в София пристигна първият от общо шест хеликоптера, които ще спасяват хора и ще ги превозват до болници във всички части на страната. Но и не само това - ще участват в донорски ситуации и доставка на медикаменти.

„За мен това е един от най-добрите вертолети, на които съм летял. Машината е уникална – има прекрасни възможности, характеристики, мощни двигатели, опция за кацане на неподготвени повърхности.” Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” Велин Андреев - един от първите шестима пилоти, получили свидетелствата си за летателна правоспособност на хеликоптерите от бързата въздушна помощ.

„След като приключат всички процедури по сертификация на оператора, по лицензирането и вътрешните обучения, които са задължителни по регламент, ще започнат да се дават и дежурства за спешна медицинска помощ по въздух”, уточни той.

Техническият състав вече е приключил своето обучение успешно. Медиците също преминават през курс за запознаване с процедурите.

Акад. Денков: Днес е празник за българското здравеопазване и приобщаването ни към европейските стандарти

По повод твърденията, че машината е от по-евтините и няма всички нужни функции, пилотът заяви: „Вертолетът А109S Tracker ще има възможност за поставяне на лебедка. Втората и третата машина ще дойдат направо с лебедки. Дори и първата машина има провизия за поставяне на лебедка. Всички важни неща са абсолютно възможни за изпълнение от този вертолет”, посочи Андреев.

„В авиацията има правила. Те трябва да се спазват, производителят е задал и ограничения. Вертолетът може да лети в почти цялата част на годината. Той е оперирал в температурен диапазон от много ниски температури до високи. Разбира се, има няколко ограничения. В гръмотевична буря няма как да се лети”, обясни още той.

Малко ще са случаите, в които въздушната линейка няма да може да лети, увери пилотът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5651 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емѝ...Ибана съм-МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА

2024.02.03 | 06:00

4
ААААХХХХХ....ИБАХА МЕ....ПРЪЦ...ПРЪЦ...В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....МЯУУУ...ПРЪЦ....ЛУДА СЪМ......АААХХХХХ...МЯУУУУ....
Георги Илиев Митев

2024.02.03 | 00:33

3
За девойки и ' девойки " винаги ще лети !

2024.02.02 | 23:37

2
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

2024.02.02 | 21:54

1
Поне за ПСС да вземат няколко SAR AW101. Не е много по-скъп.

Добави коментар

Водещи новини