Плащаме скъпо за здраве и лекарства, а ставаме все по-болни!

  • 02 февруари 2024 13:16

  • 2779
  • 0
Плащаме скъпо за здраве и лекарства, а ставаме все по-болни!
© pixabay

Дни наред вече всеки читав се чуди и мае как така може да има надценка до 25-26 пъти на едно и също лекарство в различни болнични и аптечни заведения. Нормалният разум няма обяснение затова. Още по-ненормално е, че и дистрибутори в тази индустрия недоумяват в публичното пространство, как така е възможно една фармацевтична компания да продава на дистрибутор лекарство на такава цена, която да му позволи да формира цена от 100 лева в една болница и цена от 1000 лева в друга болница.

Има ли вече надежда това безумство да бъде спряно или поне ограничено?!
В началото на тази седмица

бе направена поправка на Закона за здравното осигуряване,

която цели Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща лекарствата за онкоболни по нова формула, която да ограничи надценките на тези препарати, с които те се продават в различни болници.
Измененията предлагат, ако се установи, че дистрибуторът е продал на болницата лекарство на цена, която е по-висока от 20% от тази, на която той го е закупил, то търговецът да заплати разликата на болницата.

Дали обаче наистина ще стане така на терен! Веднага в публичното пространство се появиха критики, че направената поправка няма да допринесе нищо полезно за пациентите и накратко е преливане от пусто в празно. До влизането в сила на новата поправка на закона има време за обсъждане и

дано това да  доведе до подобрения на кривиците.

Иначе журналистически разследвания по темата с безобразните цени на лекарствата винаги е имало и има - преди време такова първа направи Валя Ахчиева, БНТ, "Труд", "Капитал" и т.н., а в по-ново време тези дни бтв. Само че те не променят порочната реалност, за съжаление. Българите плащат скъпо и прескъпо за здравеопазването в държавата ни - веднъж в бюджета, втори път на  ръка. Нищо, че в Конституцията пише:
Чл. 52(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.(3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
Но тъжната истина е, че на нас, българите, ни се налага да плащаме най-много, когато сме болни.

Затова и преди време Световната банка обяви: "Здравната система не помага на българите да бъдат по-здрави и богати".
Кое не е така?! 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2779 0

Свързани новини

Водещи новини