Експерт: Има бивши съпрузи, няма бивши родители

  • 30 януари 2024 13:00

  • 882
  • 1
Експерт: Има бивши съпрузи, няма бивши родители
© Novini.bg/ Canva

Проблемът с родителското отчуждение взема застрашителни размери. Трябва да се противодейства на това, включително със законодателни решения. Това заяви в интервю за БНР Георги Еленков от Националната мрежа за децата.

Днес ще се проведе Кръгла маса за проблемите на споделеното родителство, свързана с промените в Семейния кодекс по темата.

Има бивши съпрузи, бивши партньори, но няма бивши родители, подчерта Еленков в предаването "Преди всички".

Велико Минков: Да направим ДНК тест аз и бебето веднага, ще го платя

Националната мрежа за децата поддържа споделеното родителство, при което след раздялата майката и бащата продължават съвместно и равновременно да упражняват правата върху децата.

При споделеното родителство се касае за календара от ежедневни грижи за детето, без стария режим на лични контакти всеки втори уикенд от месеца. Става въпрос за непосредствената, ежедневната отговорност, коментира Георги Еленков.

През 2016 г. ВКС в тълкувателно решение изрично постанови допустимостта на взаимното съгласие на родителите в развод за съвместно упражняване на родителски права, отбеляза той.  

"Практиката познава все повече случаи на успешно споделено родителство, когато родителите например са в един град, дори в един квартал, имат добра ежедневна комуникация и базисно уважение помежду си. Това категорично е от голяма полза за детето. Помага му да поддържа здрава, хармонична и пълноценна връзка и с двамата родители. Помага на психо-социалното и емоционалното му развитие."

Има и случаи, в които родителите постигат това с помощта на медиатор, трето неутрално лице, посочи Еленков. Той обърна внимание върху семейните отношения като чувствителна материя, където се наслагва и динамиката на разширеното семейство.

Красимира Трифонова и дъщеря ѝ Габриела наеха топадвокат

Има обаче хипотези, при които споделеното родителство на практика е неосъществимо, уточни той.

Георги Еленков изведе като акцент и оборимата презумпция за споделено родителство по формулата "споделено родителство, освен ако…".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
882 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.30 | 13:45

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини