Новата опорка за мозъчни донори е, че статуята на Света София държи проклятие над нас

  • 29 януари 2024 17:56

  • 7315
  • 0
Новата опорка за мозъчни донори е, че статуята на Света София държи проклятие над нас
© Wikimedia/Novini.bg

Ако в главата е съвсем кухо и няма никакви знания, индивидът Х (ловко ще избегнем да го наричаме Копейка) вероятно ще е тих и няма да изпълва пространството с мозъчните си облачета метан (a.k.a. brain farts). 

Но именно тук идва проблемът, отдавна известен като „Ефект на Дънинг-Крюгер“. 

Нека не се задълбаваме прекалено много в този феномен, а само да синтезираме. Пълната липса на знание не води до постоянното имане на мнение и плямпане с „експертни становища“, така както имането на хаотична, невярна и спорадично разхвърляна информация, която съчетава елементите си хаотично и на случаен принцип. 

Тоест, имат някакви знания и решават, че знаят всичко. А „знанията“ им са от непроверени източници, фалшиви новини и – най-любимото на всички – верни знания, но навързани в дедуктивна повръщня, която води до най-миризливите brain farts. 

Описана от Умберто Еко (цитирам по памет, не точно), тази дедуктивна повръщня се дефинира (горе-долу) така: „Индианците са хора и римляните са хора, съответно индианците са римляни“. 

Взима се някаква случайна „новина“ и се плесва в тотално сбъркан контекст и се правят някакви „уникални“ заключения. 

Ще взема два примера, които само днес ми докараха кисели: Тексас и Статуята на Света София. 

Тексас щял да се откъсва от САЩ, разбираш ли, а и вече щяло да има Гражданска война в Америка. Даже се появиха „колажи“, на които героичните русия и Тексас (изобразени като мускулести мъже) си „подават ръка“. Старата хомоеротика на ссср-стила в пропагандата е напълно издържана, разбира се; защо все натам ги избива, не е ясно, но все пак – едни от най-любимите снимки на путинистите е на любимия им недоправен диктатор гол до кръста. Иначе са мачовци, спор няма. 

Че в Тексас е пълно с недооформени мозъци, това го знаят и малките деца, но от един институционен конфликт да видиш „Гражданска война“… Това го могат само виждащите пръскащи кемтрейлс натовски самолети, отказващи да се ваксинират, за да не ги чипират с петджи болести и да им вземат ДНК-то и ЕГН-то. 

Струва си да се отбележи, че (и тук няма изненадани) и в Тексас има местни Дънинг-Крюгер герои, които виждат Гражданска война. Те имат пушки и автомати и си въобразяват, че са равни по сила на армията на САЩ. 

Те са влюбени във Втората поправка (на конституцията – даваща им свободата да притежават и носят оръжие) и все я цитират, но все забравят, че е писана по времето, когато гражданите и армията са били въоръжени с мускети. Днес армията има сателити с лазери, които могат да ти разкопчаят якето от космоса; дронове; хеликоптери, ядрени ракети и репченето: „Ще ми вземат оръжията само през трупа ми!“ не е дотам адекватно… по-скоро трябва да е: „Ще ми вземат оръжията само през мокрото петно, което ще остане от мен“. 

Но това не пречи на мозъчните дефицити тук и в русия да изживяват седмичния си емоционален оргазъм, мечтаейки си за Гражданска война в САЩ. Те живеят за удоволствието да видят как на другите им е зле. Мечтата на живота им е да видят Америка зле. 

И понеже си го мечтаят, започват да го виждат. Без значение дали се случва или не. Гражданската война е а-ха току да започне (в главите им), точно както нахлуването в Киев е а-ха току да стане всеки момент (това бяха най-дълго проточилите се три дни).

Другата „новина“, която може да докара здравомислещ човек до желание да си самоизтрие платките с базата данни, да спре да контактува с човечеството и да потърси в Google: „как да стана отшелник“, е свързана със статуята на Света София в град София. 

Там където едно време имаше статуя на Ленин, сочещ към хотел Шератон (Балкан) или към светлото бъдеще (зависи от гледната точка и количеството на активни борци в семейството на наблюдаващия), сега има статуя на Света София, символ на столицата ни и символ на мъдростта. 

Виждам много лесен сценарий за майтап тук – че точно те, Дънинг-Крюгер героите, мразят символа на мъдростта, но…

… е прекалено лесен и не ми е интересен да го напиша. 

Статуята е поредната тема, по която са се възпалили и вече дращят тъпотии дори по международни ФБ страници, публикуващи забележителности от цял свят (включили и въпросната статуя). 

Пишат, че ние, българите (те обичат да говорят от името на целия народ) сме били мразили тази статуя, а после се леят и плюнчат как тя символизирала злото, защото била тайно изображение на Лилит, която пък описват като олицетворение на еврейското зло. Не стига, че ни срамят с антисемитизма си, но и си позволяват да говорят от наше име. Иначе много мразят някой да говори от тяхно име, де. 

Ако посочиш истинските проблеми на България – корупция, презастроено Черноморие, лоши услуги – ще те заклеймят като предател и родоотстъпник, защото „петниш“ името на родината (трябва да се правиш, че не съществуват, за да си истински „патриот“ – като тях). 

Но те нямат проблеми публично да споделят мозъчните си пръ*ни за Света София, казвайки, че мразят символа на столицата ни. И казват, че това важало за всички софиянци и всички българи. 

Казват те (Дънинг-Крюгер героите), че – видиш ли – именно заради статуята все не ни върви, защото тя е закодирала злото в себе си и тегне зла поличба над града и страната ни. 

Както се казва: „… да… ТОЧНО затова не ни върви“… Не заради тоновете средновековна тъпотия; заради статуята е. 

Ти си неграмотен, лъснат до блясък мозък, който не иска, не е искал и никога няма да поиска да се обучи на нещо друго освен пърдене и чесане за за**ика, винаги си работил санитарния минимум, не знаеш чужди езици, не знаеш и родния си, но и не искаш да научиш нищо. 

Но „не ти върви“, защото има статуя в центъра на София, а не защото си чук. 

Колко удобно. 

Разбирам защо ги блазнят тия извинения. По-добре да има световен еврейско-извънземен заговор с корени в древното зло, скрито в една статуя, отколкото да трябва да си признаеш, че си мързелив и некадърен. 

Разбирам и защо партиите, които паразитират на гърба им, бълват „на кило“ сайтове за кемтрейлс, кремълска пропаганда и „алтернативни“ новини. И разбирам и защо са така популярни. 

________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
7315 0

Водещи новини