Първите „зелени“ затвори у нас ще бъдат в Белене и Плевен

  • 25 януари 2024 16:29

  • 1081
  • 4
Първите „зелени“ затвори у нас ще бъдат в Белене и Плевен
© Министерство на правосъдието

Първите стъпки за създаване на два пилотни „зелени“ затвора у нас са вече факт, съобщиха от Министерството на правосъдието. Обсъждат се варианти лишените от свобода и персоналът от затворите в Белене и в Плевен да са първите, които ще бъдат обучени към придобиване на знания и умения в областта на „екологичната“ икономика. 

Опитът идва от Норвегия, където Норвежката корекционна служба вече е интегрирала тези концепции в своите затвори в областта на селското стопанство, биоземеделието, здравословните продукти, използването на самоподдържащи се енергийни ресурси и създаването на здравословна затворническа среда. 

Днес в Белене приключи работно посещение на норвежки и български експерти, в рамките на което са представени идейните намерения на екипите на двата избрани затвора за реализиране на „екологични“ решения, става известно от съобщението. Разработен е и първият вариант на проектни дейности, индикатори и прогнозен бюджет. Следващата среща на работната група ще бъде в края на февруари в Норвегия, където българските участници ще се запознаят с норвежкия опит и ще бъде подписано споразумения за „побратимяване“ между затвора в Плевен и затвора в Белене със затвора Она в Норвегия.

Тази инициатива е възможна по линия на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, която е партньор по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Фонда за двустранни отношения на програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 за „Разработване на концептуален проект за укрепване на двустранното сътрудничество между Норвежката корекционна служба и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ чрез създаване на два пилотни „зелени затвора“.

Изграждането на новия затвор в Самораново напредва

На 16 януари започна второто обучение на служители на затворите по прилагане на новоразработената програма за  рехабилитация и социална реинтеграция на представители на уязвими групи, лишени от свобода, се съобщава на страницата на Програма "Правосъдие" - Норвежки финансов механизъм - 2014-2021, във Фейсбук.

През обучението, което е от 15 до 19 януари, ще преминат 115 служители на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН). 

Програмата „Проект на живота“ е насочена към младите правонарушители и роми в затворите и е разработена в рамките на проект "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“ по Програма „Правосъдие“, Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежки финансов механизъм 2014-2021.  

Последвайте канала на

Владимир Василев
1081 4

Коментари 4

Добави коментар
БАЙ ВАСО

2024.01.25 | 16:37

1
ДАНО СА ГОТОВИ ,ЧЕ ДА ИМА МЯСТО ЗА БОЙКО И ХУНТАТА

2024.01.25 | 22:10

4
Те са за въжето, втория ешелон ще е в лагерите

2024.01.25 | 17:27

3
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> do.my/xbio
том

2024.01.25 | 17:04

2
От кое село си многознайнико ,че знаеш за хунтата итн...... -просто един тарикат селяндур с лафове на мегданя!!!!!

Добави коментар

Водещи новини