Не стига, че изглежда като просто очерняне, ами накрая и ние ще платим $3 милиарда за цялата постановка

  • 24 януари 2024 16:16

  • 1830
  • 0
Не стига, че изглежда като просто очерняне, ами накрая и ние ще платим $3 милиарда за цялата постановка
© Novini.bg/Canva

Какво ще кажете за новината „Официално: Nexo съди държавата за над 3 млрд. долара“?

$3 милиарда. Това са пари, които могат да построят няколко детски болници, не една.  

Това са пари, от които бюджетът ни има нужда. 

Това са пари, които държавата ще загуби. 

Добре, да кажем, че няма да са всичките искани от фирмата. Вероятно съдът ще има какво да каже по въпроса и няма да присъди всичките. Няма да са 3 милиарда (но може и да са, нещата са доста сериозни). Да приемем, че няма да са. Но пак ще са… може би един милиард, може би няколко стотин милиона. Все са МНОГО ПАРИ, от които имаме нужда. 

Но те ще се изпарят, защото едни хора си направиха рекламна/предизборна кампания, очерняйки опонентите си. 

Официално: Nexo съди държавата за над 3 млрд. долара

...

Идеята беше да се дискредитират две партии, които всяха паника в редиците на … (щях да използвам думата „статуквото“, но тази дума изгуби всякакъв смисъл, след като беше преекспонирана и почти изнасилена от самото това статукво и слугите му)…

… всяха паника в редиците на вече дискредитираните самоопределящи се като „политици“ търсачи на лесни печалби и власт. 

Трябваше някак да се докаже, че ПП-ДБ са взимали пари от престъпници. 

В ролята на „престъпници“ щеше да попадне всеки, имал „късмета“ да се изпречи пред погледа на институцията- и медиите-бухалка. 

В случая… Nexo. 

И така. Завеса, действие, публиката затаила дъх, някой дъвче съсредоточено пуканки от задния ред. 

Според прокуратурата (това се случва преди една година – началото на 2023 г.) са използвани над 300 души, които са били натоварени да работят по казуса. Сред тях – 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията. 

Това, изглежда… все едно над 300 квалифицирани специалисти са били натоварени да преливат от пусто в празно, за да имаме „дейност“, която да стои „официална“. Просто така може да ни се стори, защото правим обосновано предположение, че от самото начало са знаели (или поне дълбоко са предполагали), че доникъде няма да го докарат, поради…

… поради ето този цитат

От показанията на свидетели се установява, че виртуалните валути нямат регулация на територията на Република България. Според доклад от 9 януари 2019 г. на Европейския банков орган криптоактивите не са признати като парично средство, депозити или други възстановими средства в нито една държава от ЕС“.

Както и ето този:

Според прокуратурата предлаганите от Nеxo продукти не представляват финансови инструменти. Предоставянето на услуги на клиенти по отношение на тези продукти не попада в обхвата на инвестиционните услуги“.

И, логично стигаме до:

„На базата на всичко събрано по делото екипът от наблюдаващи прокурори стига до извода, че не са налице доказателства за извършени престъпления. Фактологията не обуславя наличието на престъпно сдружение, което да сочи структурираност и трайност.

Не са налице доказателства за престъпна деятелност в различни форми на съучастие с цел извършване на банкова дейност по занятие без съответно разрешение. Също така не са събрани доказателства за пране на пари. Спрямо обвиняемите не са събрани доказателства и за извършени данъчни престъпления или компютърни измами“.

...

Ако сте се изгубили в цитатите, ще се върнем оттам, откъдето спряхме, преди да стигнем до тях…

… Това, изглежда… все едно над 300 квалифицирани специалисти са били натоварени да преливат от пусто в празно, за да имаме „дейност“, която да стои „официална“. Просто така може да ни се стори, защото правим обосновано предположение, че от самото начало са знаели (или поне дълбоко са предполагали), че доникъде няма да го докарат. 

Извинявайте, но се налага – само още един цитат да сложим тук, за да разберете как финансово можеше да набъбне „цената“ на показното размотаване:

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключение, че не е необходимо назначаването на експертиза, за която от Висшия съдебен съвет беше дадено разрешение на прокуратурата да извърши разход в размер на 500 000 долара“.

Добре, че са стигнали ПОНЕ до това заключение, защото още едни половин милион долара щяха да потънат в „акцията“ по оцапването на имиджа на едни политически формации покрай изборите. 

Но Висшият съдебен съвет – за всеки случай – е дал все пак разрешение да се похарчат за „експертиза“. За всеки случай…

Сигурно помните, че преди година гръмна „скандалът“, че едни политически формации са забъркани с Nexo, а Nexo е страшна работа, „измамници“, „разследвани“, хвърляха се „обвинения“, „пране на пари“, „финансиране на тероризъм“…

Страшна работа!

Накрая – кьорфишек, ама тогава си свърши работата и имиджът беше очернен, хората по цял ден предъвкваха темата и си обясняваха един на друг как са се разочаровали от тия политици и как/защо няма да гласуват за тях. 

Това е едната щета. 

Другата щета идва с парите, които Nexo ще вземат от нас. 

ЛИЧНО ОТ НАС. 

Не от замесените, слагали подписите си по документите за „разследването“, а от нас. От бюджета. ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ. ОТ НАШИЯ ДЖОБ. 

Защото, когато в една институция (говорим хипотетично) служителите се поблазнят да направят „грешка“ умишлено или да „гледат на другата страна“, когато трябва, да вземат „рушветче“ и т.н., те слагат рушветчето или бонуса, или каквото там са им обещали – в джоба си. В личната си банкова сметка, в личния си джоб. 

Когато обаче това им деяние лъсне и стане ясно, че е било действие, изсмукано от пръстите с някаква користна цел, тогава институцията бива санкционирана. И тя плаща с парите от бюджета си. ПАРИ, КОИТО СА ВЗЕЛИ ОТ НАС. НЕ ОТ ЛИЧНАТА СМЕТКА И ОТ ДЖОБА НА ВИНОВНИЦИТЕ! 

Както е в общините например. Ако (хипотетично) ремонтът Х се даде на некадърна фирма срещу подкуп, парите от рушвета прибират „отговорните“ кадри. Когато стане ясно, че ремонтът Х и обществената поръчка са компрометирани, плаща общината (ние!), а не „отговорните“ кадри.

Не искам да кажа, че тази или онази институция в случая Nexo са „взели“, „са им дали“ или че „обслужват интереси“, не. Но – съгласете се – малко си мирише на политическо немито. Може и да бъркаме, разбира се. Всеки си прави заключения за себе си. 

А какво се случи с машините за гласуване? 

Подобен сценарий. „Службите“ се активираха по едно вмирисано „мероприятие“, после забраниха машините и на последните избори имахме РЕКОРДЕН БРОЙ невалидни хартиени бюлетини (каква изненада, нали?!) 

После се доказа, че машините не са „пипани“, но беше късно. „Битият бит, е… банална фраза“, както пее един депутат. 

Ако и за там се сети някой да търси сметка и да съди, пак ние ще платим. 

Затова ще е добре (това е мечта, разбира се, не съм толкова наивен да смятам, че ще се случи наистина) да се въведе механизъм в държавните институции, който да задължава носенето на персонална отговорност, водещ до понасяне на индивидуални санкции. Или иначе казано: бъркалите в кацата, да плащат от личния си джоб санкциите, а не да са спокойни, че ние ще им ги платим и да си правят каквото си поискат. 

________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1830 0

Свързани новини

Водещи новини