Достатъчно ефективно ли е санирането?

  • 24 януари 2024 09:11

  • 914
  • 1
Достатъчно ефективно ли е санирането?
© Булфото (архив)

Сдружението на общините предлага 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд. Обмисля се и 3-годишна програма, която да финансира всички проекти останали в резервния списък.

"Тази идея е много интересна, дори екзотична. Тя е на принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. Прекрасно звучи, стига да може да се намери финансиране. Програмата тръгна с идеята да се убедят хората, че сградите им може да се ремонтират по начин, по който да са енергийно ефективни, това да им спести финансови средства и да живеят в една по-добра среда. Програмата постигна това наистина, след извършените ремонти, нещата изглеждат доста добре на пръв поглед и затова има интерес към нея. Друг е въпросът, че до момента изпълнените проекти подлежат на повторно енергийно обследване, което трябва да покаже какъв е ефектът от всичко свършено до момента", заяви председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост Павел Миланов в студиото на "България сутрин".

НСОРБ предлага 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд

"Идеята е работеща, ние кметовете не сме по екзотичните идеи, а по прагматични такива. Тъй като от над 3500 проекта са одобрени само 765, което е около една пета от всички, явно че програмата няма да може да стигне този обхват, какъвто беше първоначалният замисъл", контрира кметът на Карлово Емил Кабаиванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Затова от сдружението на общините предлагат няколко неща - там където има съмнение, че енергийните сертификати на сградите не са реални, да се направи проверка. Второто предложение е всички проекти от резервния списък да бъдат финансирани в следващите 3 години с привлечен ресурс от държавата.

Сред гражданите обаче има опасения, че може да се направи по-евтино саниране, в което да бъдат спестени средства и да не бъдат изпълнени целите.

"В основата на един проект е да се изпълни и да се контролира изпълненото. Аз апелирам към Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да влязат и да проверят изпълнените до момента проекти, за да се установи какво е постигнато като резултат, как е постигнато, какви материали са вложени и съответно да се направи повторното енергийно обследване, финансирано от държавата, защото не може да чакаме етажните собствености да събират пари, и да се даде анализ на тази програма какъв ефект дава", допълни Миланов.

Според него обаче собствениците на сгради ще започнат да зависят твърде много от държавата, ако тя започне да поема всички разходи за саниране.

"Винаги, когато държавата влезе в частна собственост и започне да налива средства, се появяват едни такива уродливи явления, с които собствениците ще загубят интерес да поддържат сградите си. Те ще чакат държавата в рамките на 10 години да им ги ремонтира. Ако влезем в тази хипотеза, ситуацията в сградния фонд ще се влоши и наистина държавата ще трябва да плати всичко", алармира Миланов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
914 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.24 | 09:36

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини