Водещите новини! Денков: някои министри се умориха от нападките. Възходът на Тръмп буди безпокойство у съюзниците на САЩ (и още…)

  • 22 януари 2024 13:19

  • 1105
  • 4
Водещите новини! Денков: някои министри се умориха от нападките. Възходът на Тръмп буди безпокойство у съюзниците на САЩ (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 22 януари   

 

„Някои от министрите действително се умориха от непрекъснатите нападки. В огромното болшинство от случаите – не особено справедливи, често и злонамерени. 

Проф. Христо Хинков каза, че не иска да продължи. 

Всяка смяна е доста рискова, ако няма готов човек“.

Премиерът Денков: Амбицията е на 6 март да имаме готов състав на кабинет

***


„Ако получа покана, ще си помисля дали ще приема или не“. 

Това заяви пред журналисти министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който коментира дали ще бъде част от настоящото редовно правителство след предстоящата премиерска ротация, очаквана през март.

Гвоздейков за ротацията: Ако получа покана, ще си помисля дали ще приема, или не

***


Става въпрос за обществена поръчка, която се проверява. Тя е била сключена два дни преди Демерджиев да сдаде поста. 

МВР вече имало договор с компанията. Той бил за производството на новите лични карти, в които има специален чип. 

Демерджиев обаче сключил допълнително споразумение, което оскъпило процедурата с 81,5 млн. лева. 

Заради проекта за новите лични карти, докато бе на поста, Демерджиев смени своята заместничка Моника Блийчър.

Прокуратурата погна Иван Демерджиев, ощетил МВР с над 80 млн. лева

***


Народните представители от „Продължаваме промяната—Демократична България“ Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова са разработили законопроект за връщането на санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица.

Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова предлагат закон за връщането на комплекс “Камчия”

***


От встъпването си в длъжност се чувствам като на изпит. Това заяви пред БНР социалният министър Иванка Шалапатова. 

„Моят първи изпит е пред гражданите, които не са удовлетворени от качеството на работа на социалната система. Това, че около ротацията се налага да дам по-подробна информация за мен е нещо логично. 

По-важно е дали след ротацията политическите лидери ще потвърдят посоката, която считаме, че е правилна за социалната система“.

Шалапатова: Нашата амбиция е всички форми на парично подпомагане да бъдат адекватни

***


От сняг до 20 градуса: Какво време ни очаква през февруари?

***


„Русия трябва да бъде изправена пред съда за своите престъпления в Украйна на всички нива: както индивидуално, така и цялата страна“.

„Ако Москва не беше решила да започне тази агресия, този терор, хиляди и хиляди хора щяха да са живи сега. 

Затова е толкова важно Русия да бъде подведена под пълна и справедлива сметка на всички нива. 

На индивидуално ниво - да държи всеки военнопрестъпник, всеки терорист отговорен. Също така, на ниво цялата терористична държава – това предполага техните активи и способности“, каза той.

Зеленски настоява Русия да бъде съдена на всички нива

***


Руският министър на външните работи Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк, където ще участва в заседания на Съвета за сигурност на ООН, посветени на Близкия изток и Украйна, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Лавров пристигна в Ню Йорк за участие в заседания на Съвета за сигурност на ООН

***


Службата за сигурност на Украйна (СБУ) стои зад нападението с украински дронове срещу петролния терминал в Уст Луга, съобщи източник на Укринформ.

„Петролният терминал „Уст Луга Ойл" е важен обект за врага. Там се преработва гориво, което след това отива за руските войски. Успешното нападение срещу подобен терминал причинява не само икономически щети на Русия, лишавайки нашественика от възможността да печели (финансово) от войната в Украйна, нарушава сериозно пътищата за снабдяване с гориво на руските сили", добави източникът на Укринформ.

Службата за сигурност на Украйна стои зад безпилотното нападение срещу руски петролен терминал

***


Борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в Съединените щати наесен едва започна, а Доналд Тръмп вече се превърна в суперфаворита в надпреварата. 

По всичко изглежда, че именно предишният президент на САЩ ще се изправи на 5 ноември във вероятно повторение на дуела срещу демократа Джо Байдън, който го победи през 2020 година. 

Евентуалното връщане на Тръмп в Белия дом буди безпокойство у много американски съюзници, че Съединените щати може да се съсредоточат върху вътрешните си проблеми, да поемат по пътя на изолационизма и да оставят свободни ниши за свои геополитически конкуренти като Китай и Русия.

Възходът на Тръмп буди безпокойство у американските съюзници

***


Шест тела са открити на плажове в средиземноморския турски окръг Анталия за последните пет дни. Предполага се, че повечето от откритите трупове са на нелегални мигранти, чиято лодка вероятно е потънала наскоро. Сред загиналите има и дете.

Днес за пореден ден бе съобщено за намерен загинал човек, след като сутринта служителите на петзвезден хотел открили тяло на мъж на плажа. 

Тела на мигранти изплуват на плажове в турски курорти

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1105 4

Коментари 4

Добави коментар
БАНКИАНСКИ ТРУППП

2024.01.22 | 15:56

4
unresolved

2024.01.22 | 15:42

3
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
ЩЕ.СЕ.СМЕНЯ

2024.01.22 | 14:40

2
ПОЛИТИКАТА.СЪЩО. ТАКА.И.ФИГУРИТЕ. В.НЕЯ

2024.01.22 | 13:56

1
краварско мекере

Добави коментар

Водещи новини