В община Плевен повече от 1140 именици празнуват на Антоновден

  • 17 януари 2024 09:09

  • 658
  • 1
В община Плевен повече от 1140 именици празнуват на Антоновден
©

В община Плевен повече от 1140 именици празнуват на Антоновден. Това сочи справка, подготвена от общинската администрация. 

За имен ден днес черпят 286 мъже с името Антон. Дамите, които носят името Антоанета, са 273, а Антония - 184 плевенчанки. Антонио носят името 162-ма мъже в община Плевен и т.н. Сред имениците са и плевенчанки с имена като Антоанела, Антонела, Антонелла и Антонелия.

Антоновден е!

На 17 януари Православната църква почита паметта на Светия преподобен Антоний Велики. Особено ценни за вярващите са мислите и наставленията на Св. Антоний Велики. "Който кове парче желязо, обмисля от началото какво иска да направи от него - коса, нож или брадва. Така ние сме длъжни да мислим към каква добродетел се стремим, за да не се трудим напразно", гласи едно от наставленията на светеца.

Днешният празник е наричан от народа Антоновден. Според българската народна традиция той се отбелязва за предпазване от болести. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.17 | 11:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини