Кога полицаят е приятел на човека у нас?!

  • 16 януари 2024 16:14

  • 2183
  • 0
Кога полицаят е приятел на човека у нас?!
© pixabay

Вероятно не само аз не разбирам какво прави в редиците на МВР човек, който мрази хората, за които работи и които му плащат заплатата, а вероятно и рушветите! Конкретният повод за тези размишления е скандалът в Благоевградското село Вълкосел, където местните се жалват от униформен, който вместо да им създава чувство за сигурност, ги тормози, репресира и откровено мрази, по собствените им обяснения.

От МВР замазват случая с редовните „проверки” в такива скандални ситуации, но ми е любопитно какви ще са изводите им, когато става въпрос за дума срещу дума – тази на потърпевшите срещу онази на насилниците?!

Както и да приключат въпросните „проверки”, каквото и да кажат проверителите, истина е, че в провинцията, особено в малките затънтени общини и села, „родната полиция” предимно спи или дреме и

българите там нямат никакво, ама хептен никакво чувство за сигурност и стабилност.

Хайде сега да не си припомняме за енти път хилядите безобразия, вършени от престъпниците, пребиващи възрастни дядовци, изнасилващи баби, обиращи и крадящи всичко, което може да се вземе и пренесе.

Имената на местните бабаити се знаят от вземащите заплати от МВР, но в повечето случаи те не предприемат нищо срещу престъпниците, за да не си смущават спокойствието и да си кютат на държавната хранилка.

Наскоро ми разказваха за някакъв бияч от радомирското село Извор, който за разнообразие прескачал и в съседните села да понабийва този и онзи, когото си избере на воля. И никой не му пречи, защото общинският полицай, видите ли, също бил от неговото село Извор?!

Аз за по-тъп аргумент не бях чувала, но живият живот винаги може да те изненада.

 

Мисля, че хора, които не обичат хората и не им пука за техните радости и неволи, нямат място в обществените институции и позиции

– от политиката до полицията и журналистиката, включително. Та като решат, ръководителите в МВР могат и да сменят въпросният хулиганстващ полицай, от който хората се жалват в помашкото село. И навсякъде другаде, където има подобни ситуации като тази или онази в селата около Извор и мн.други.

Освен това мисля, че трябва да се променят законите така, че психично болни хора като този, който почина при полицейската акция на пътя в Стара Загора, да нямат право да шофират, защото са огромна заплаха за всички останали. И да, крайно време е да се направят единни национални регистри на психично болните в България, защото близките им крият техните заболявания и създават опасности за цялото общество и за всички невинни насреща. Но това е дерт на други институции, не на МВР – там е достатъчно да си гледат съвестно работата така, че всеки данъкоплатец да вижда в лицето на полицая приятел, а не бияч или просто мърляч. Да ме прощават съвестните служители на вътрешното министерство, но те сами разбират, че написаното дотук не се отнася за тях и го правя с надежда за промяна на едно порочно статукво, с което самите те са най-добре запознати и което в най-голяма степен вреди точно на тях, на читавите.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2183 0

Свързани новини

Водещи новини