Любомир Аламанов: Чудеса се случват в България, колкото и да не ни се вярва...

  • 15 януари 2024 17:45

  • 6051
  • 5
Любомир Аламанов: Чудеса се случват в България, колкото и да не ни се вярва...
© Фейсбук

Чудеса се случват в България, колкото и да не ни се вярва... Създаден е първият отворен изкуствен интелект на български език - BgGPT. Да, създаден е на основата на GPT-технологията, която познавате от ChatGPT. Но е изцяло разработен от Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology (INSAIT), обучен е на български език и е ИИ от последно поколение. Това написа във "Фейсбук" пиар експертът Любомир Аламанов. 

"Не знам дали разбирате колко ключово е създаването на наш ИИ. България става една от малкото държави, които имат собствена система, обучена на собствения език, предназначена за използване от всички. Буквално от всички може да се използва. Както ученици и студенти, така и компании, които да развиват приложения, така и институции, които да правят анализи, отчети и прогнози", акцентира той. 

"Още нещо важно. BgGPT ще е напълно безплатен. За всички. Никой няма да плаща акаунти, регистрации или каквото и да е. Това означава, че всеки може да използва пълния потенциал. Но и това означава, че всяка компания може да разработва приложения, основани на този генеративен ИИ. Да, всяка компания може да си го използва, колкото си иска. И да напредне по-бързо от много западни компании. И няма опасност да се сложат тарифи на по-късен етап.

Безплатен и със свободен достъп: От 3-ти март в България ще заработи BG GPT

Освен това, всяка институция може да си го свали на собствените затворени сървъри. И да си натовари данните за изследване и търсене на тенденции, без данните да напускат затворените сървъри. Досега, ако някоя институция искаше да използва ChatGPT или друга платформа, трябваше да качи всички данни на сървърите на съответната фирма, т.е. да напуснат България. А сега всичко си остава затворено в институциите", пише още експертът. 

И добавя още някои детайли:

- платформата BgGPT ще е напълно отворена за всички на 3-и март;

- дотогава ще може да се тества и пробва, предимство ще се дава на институциите;

- може да кандидатствате за ранно използване на: bggpt.ai;

- платформата е обучена с помощта на над 3 милиарда словосъчетания;

- за много текстове ще е по-добра от прословутия ChatGPT;

- това може би е най-добрият модел на български език в света;

- платформата ще продължи да се обучава.

Акад. Денков: Зад изкуствения интелект стои естественият, всяка „магия“ от този тип се прави от хора

"Пред очите ни се случва революция. Както в момента е важно кои икономики са дигитализирани и кои не, съвсем в близкото бъдеще ще е важно кои икономики използват ИИ и кои не. Това ще е качественото ниво, което ще отличава държавите една от друга. Има страхове, че много хора ще загубят работата си с навлизането на ИИ. Такива страхове има при всяка технологична революция. Но на практика се оказва, че всяко качествено ново ниво на развитие създава купища нови професии, променя цялата икономика и създава нуждата от огромен човешки ресурс. Например хората винаги ще останат основен фактор за верификация на ИИ. Наясно съм със заплахите, които възникват - дийпфейк, съмнения за авторство, неетични практики и т.н. Но ние сме само в началото на новата ера, ще намерим начин да се справим. Системи за проверки, етични кодекси, персонификация на комуникация и т.н., всичко е възможно", допълва Аламанов. 

"Необятни са възможностите, наистина пред нас се случва история. И да, в България се случват чудеса. Респект за проф. Мартин Вечев и екипа му. Превръщат България в технологичен лидер. Само трябва да си повярваме", завършва той поста си. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6051 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
За някой чудеса

2024.01.16 | 00:25

5
За други смърт на цивилизацията!!! Т.е измислихте ИИ,защото вие си нямате???

2024.01.15 | 23:38

4
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo
Снежко Снежев

2024.01.15 | 20:01

3
Тиквар, случват се, ама такива "чудеса", че ми се ще с кеф да ти смачкам тъпата мутра:)))!
идея

2024.01.15 | 19:57

2
този ИИ защо не го присадите на НС ?
Хай

2024.01.15 | 19:57

1
Марш в лайнарника бе долно гомно дано да сте проклети от бога

Добави коментар

Водещи новини