Адвокатът на Стефан (Мехран) Давари: Задържането му е сплашване и психически натиск

  • 15 януари 2024 12:01

  • 1564
  • 1
Адвокатът на Стефан (Мехран) Давари: Задържането му е сплашване и психически натиск
© Фейсбук

В момента, когато задържаха Мехран Давари аз бях с него на място, той показа договор за наем, показа нотариално заверена декларация от гарант български гражданин, който му осигурява жилище и издръжка. Той е публична личност, свири в рок банда, има концерти, участия в радио конкурси, лице е на кампания на нашата организация, по която работим, има изявления в медии, така че най-малкото за него може да се снеме предположението, че може да се укрие. Той е прозрачен, с желание да комуникира с българските власти. Това каза в интервю за frognews Диана Радославова, адвокатът на Мехран Давари, който преди 13 години избяга от режима в Иран под страх от смъртна присъда, но в четвъртък беше задържан в Специален дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в с. Бусманци и е заплашен с депортация.

"В същия ден, в който го задържаха ние имахме насрочена по негова молба среща с председателя на Държавната агенция за бежанците в 4 часа следобяд. Нито един от тези аргументи представени пред "Миграция", не можа да установи, че задържането му е абсолютно нецелесъобразно и ненужно, незаконосъобразно, нечовешко. През целия ми анализ на ситуацията, това задържане няма никакъв смисъл освен сплашване и психически натиск", добавя тя. 

Иранец, който живее 13 години у нас, може да бъде екстрадиран

"Това са 13 години за човек от Иран, тук не говорим за Сирия, Афганистан, Ирак, а за човек, който идва от Иран с историята на политическо преследване, включително с представени доказателства за арест, за задържане, поради участие в митинги през 2009 г., когато има смяна на властта в Иран. Впоследствие той на няколко пъти у нас декларира различно от ислямското вероизповедание убеждение, включително има кръщение в православна църква, имаме документ за него, като начин за пълно приемане на нашата култура. Според иранското законодателство това се наказва със закон, със смъртна присъда", казва още адвокат Радославова. 

По думите ѝ, има реална опасност Давари да бъде екзекутиран, ако бъде екстрадиран. "Особено след търсенето на закрила от нашата страна, която той многократно е декларирал, включително, че има и различно религиозно убеждение и след промените, които се случват в Иран през последните две години, особено и след смъртта на Махса Амини, гражданските протести той е изключително заплашен ако се върне в Иран. Да не говорим, че няма подкрепяща общност там, майка му и баща му са починали, буквално няма имот, приятели, социални връзки, прекъснат е със страната му на произход".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1564 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.15 | 13:47

1
Хора, чували ли сте за ана.лог на виа`гра_та, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo

Добави коментар

Водещи новини