161 години от рождението на Алеко Константинов

  • 13 януари 2024 09:18

  • 725
  • 2
161 години от рождението на Алеко Константинов
© Булфото (архив)

С тържествено честване в Борисовата градина в София ще се отбележат 161 години от рождението на Алеко Константинов - големия български писател, интелектуалец, общественик и основоположник на организираното туристическо движение в България, съобщиха от Българския туристически съюз (БТС). Тържеството ще започне в 11:00 ч. пред бюст-паметника на Щастливеца в Борисовата градина. Очаква се да присъстват официални гости, журналисти, учени, туристически деятели, представители на неправителствени организации, членове на оперативното ръководство и на Управителния съвет на БТС. 

Слово за Алеко Константинов ще произнесе проф. д-р Светослав Елдъров. Нови инициативи на сдружение БТС във връзка с годишнината от рождението на патрона на съюза ще обяви Венцислав Венев - председател на Българския туристически съюз. По традиция любими туристически песни ще изпълнят хор „Планинарска песен”, хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и др.

Годишнината беше отбелязана вчера и в родния град на Алеко Константинов - Свищов. Бяха обявени резултатите от Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“, който ежегодно се организира в навечерието на Алековите дни. Наградата беше присъдена на  унгарският писател с български корени Тошо Дончев. Част от програмата в чест на видния свищовлия бе и представянето на благотворителен спектакъл за набиране на средства за преиздаване на Алековите творби „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“. 

Алеко Константинов (с псевдоним Щастливеца) е роден на 13 януари 1863 в Свищов, показва информация на отдел „Справочна“ на БТА. 

В периода 1885 г. -1886 г. е член и прокурор в Софийския окръжен съд, след това помощник-прокурор на Софийския апелативен съд (1886 г. - 1888 г.). Член на Софийския апелативен съд (1890 г. – 1892 г.) и юрисконсулт при Софийския общински съвет (1886 г.). От 1896 г. е адвокат в София. Един от основателите на дружество "Славянска беседа".

Алеко Константинов е основател на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България - Клуб на българските туристи.  

Автор е на над 40 фейлетона, на пътеписите „До Чикаго и назад“ (1893-1894), „Невероятно наистина, но факт...“, „Какво? Швейцария ли?“, „В Българска Швейцария“, на цикъла „Разни хора - разни идеали“, „Миш-маш“ и др. 

В „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“ (1895 г.) създава най-известния сатиричен образ в българската литература. Превежда художествени творби от френски и руски език.

Украсиха спирки в Силистра с портрети на бележити личности

Последвайте канала на

Радина Лазарова
725 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.13 | 10:33

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.13 | 10:25

1
a tozi pametnik na aleko zashto ne e butnat nali tocno toi e opisal glupavite ganiovci koito butnaha ruskiat pametnik

Добави коментар

Водещи новини