Близо 80% от публикациите във Фейсбук са с обидно съдържание към ромите

  • 11 януари 2024 14:47

  • 794
  • 2
Близо 80% от публикациите във Фейсбук са с обидно съдържание към ромите
© Булфото архив

Близо 80% от публикациите във Фейсбук на български език, в които се споменават ромите, имат обидно или предразсъдъчно съдържание. Делът на позитивните или неутралните публикации е 22%. Това сочат резултатите от проучване в периода 1 септември-15 октомври 2023 г.

Данните бяха обявени от Боян Захариев от „Институт Отворено общество“ по време на пресконференция в София, организирана от Център „Амалипе“.

Изследването е обхванало първоначално 1252 текста, които са анализирани експериментално с помощта на изкуствен интелект.

Жените са основна мишена на омраза в интернет, търпят обиден език и тормоз

Методологията и използваните алгоритми за автоматичен анализ са разработени в рамките на проект COUCH (Противодействие на онлайн антициганизма и киберомразата). Вторичен преглед на резултатите е направен от Захариев. След обработване на първоначалните данни, в които са били засечени и рецепти с напитката ром, експертът е обособил около 1100 материала.

Публикациите са обособени в девет категории, сред които такива, съдържащи пряка обида, ирония, сарказъм, вицове, истории с участието на животни, предразсъдъци и др. Между 4 и 10% от публикациите са с ирония или сарказъм към ромите. Малко над 11% са тези, които затвърждават стереотипи, отчита още проучването. Сред разгледаните публикации има и обяви за отдаване под наем на имоти, търсене на наематели, работници и др., в които се забелязва дискриминация спрямо ромите, обясни Захариев, цитиран от БТА.

Преките обиди „формират до 15% от корпуса с текстове (152 публикации), като невинаги е лесно да бъдат различени от общите обиди“, сочат още данните.

По време на събитието бе обсъдена и темата за интеграцията на ромите. Дълги години смятах, че проблемите са в липсата на финансиране. След като влязохме в Европейския съюз и се отвориха европейските фондове, се убедихме, че всъщност основният проблем е липсата на обществена подкрепа за интеграционните политики и на политическа решимост за по-целенасоченото им провеждане, коментира председателят на „Амалипе“ Деян Колев.

В рамките на проекта COUCH искахме да видим какъв е публичният образ на ромите в социалните мрежи и да видим как може да се противодейства на езика на омразата, посочи той. Откроена беше нуждата от показването на добрите примери, на успелите роми и на „богатството на ромската култура“. Но трябва да бъдем деликатни, никой не иска да бъде сочен с пръст: “Ето това е успешният ром, дайте да си направим снимка с него”, каза Колев в отговор на въпрос за отношението към успехите на ромите. По думите му, въпреки възможните притеснения, е важно да се насърчат ромите да не крият своята идентичност и да не я отричат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
794 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.11 | 19:09

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.11 | 18:39

1
във БЪЛГАРИЯ са турци ,в чужбина Българи

Добави коментар

Водещи новини