Днес е погребението на сливенския митрополит Йоаникий

  • 11 януари 2024 08:27

  • 916
  • 1
Днес е погребението на сливенския митрополит Йоаникий
© Bulphoto/ архив

Погребението на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий ще се състои днес следобед в Сливен. Катедралния храм „Свети Великомъченик Димитър“ от снощи е отворен за поклонение пред тленните останки на владиката.

По повод кончината му в Сливен е в тридневен траур.

Тридневен траур в Сливен след смъртта на митрополит Йоаникий

Архиерейската заупокойна света литургия ще започне от 10.00 часа в храма „Свети Великомъченик Димитър“. Пак там в 12.00 часа ще се състои и опелото. След него и последващото поклонение, и  шествие тленните останки на митрополит Йоаникий ще бъдат положени в двора при олтара на храма.

Дядо Йоаникий  е митрополит от 1980 г. и ръководи Сливенската епархия близо 44 години.

Светското му име  е Иван Георгиев Неделчев, напомня БНР.  Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Новозагорско.  От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. Той има научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в  Берн, Швейцария. На 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан , а от  1980 г. е избран за Сливенски митрополит.

За временен митрополит на овдовелия престол Светият синод назначи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той трябва да организира избора на нов митрополит на Сливенска епархия, а това се очаква да се случи до три месеца.

Последвайте канала на

Десислава Станева
916 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 14:12

1
Хора, пробвахте ли новата виaгpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини