Веселин Славков извади кръста от водите на река Вит в Тетевен на Богоявление

  • 06 януари 2024 16:12

  • 1428
  • 1
Веселин Славков извади кръста от водите на река Вит в Тетевен на Богоявление
© Община Тетевен

На 6-ти януари отбелязваме един от най-големите християнски празници – Богоявление (Йордановден).

Традиционно в град Тетевен се проведе служба в църквата „Св. Всех Святих" и литийно шествие до моста в близост до НПГГСД "Сава Младенов", където се състоя ритуалът по хвърляне на богоявленския кръст в река Вит, съобщават от община Тетевен.

В ледените води, за да извадят кръста, се хвърлиха дузина смелчаци, като най-бърз се оказа Веселин Славков. Той бе поздравен от Тони Стоев – зам. кмет на Община Тетевен, след което получи и заслужена парична награда.

20-годишният Любомир Мутафчийски хвана кръста в София

Богоявление (Йордановден) е един от най-големите християнски празници, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.

С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.06 | 21:23

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото, независимо от възрастта но и лекува болести. Това е много готино нещо, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини