22-годишният Георги Карамихалев спаси Богоявленския кръст в Свети Влас

  • 06 януари 2024 13:54

  • 1002
  • 2
22-годишният Георги Карамихалев спаси Богоявленския кръст в Свети Влас
©

22-годишният Георги Карамихалев хвана кръста на Богоявление в морето край Свети Влас. Той участва в ритуала за втори път. През 2020 г. в битката за изваждане на реликвата, Карамихалев отново пръв успява да я извади от морската вода.

„И този път си казах, че ще спечеля. Така и стана. Пожелавам всички да сме живи и здрави“, каза късметлията, който гордо вдигна реликвата над главата си. Той е от Свети Влас и работи като охранител в голяма международна компания. Карамихалев получи парична награда и символични подаръци от кметството.

Отец Димитър от местния храм „Свети Атанасий Велики“,  който по-рано извърши Велик Богоявленски водосвет пожела на всички именници здраве и благоденствие, честити на присъстващите празника Богоявление. Той благослови и присъстващите граждани и гости.

Големия български празник Богоявление отново събра много хора на брега на централния плаж в Свети Влас. Топлото време и почти пролетни температури - 8 градуса на водата, 15 градуса на въздуха, липсата на вълнение и вятър събраха и рекорден брой мераклии да скочат в морето, за да извадят кръста – деветнайсет мъже.

Богоявление е!

Най-възрастният, който влезе във водата е 64-годишния Деян Денев и скача вече за пета поредна година. Той каза, че на този ден влиза във водата за здраве, късмет, беркет и подобряване на физическата подготовка.

Сред десетките, които проследиха ритуала, бяха общински съветници, гости на Свети Влас, чужденци.

В Свети Влас от няколко години разпятието остава в този, който го е хванал. С кръста и бакър със светена вода, победителят обикаля домовете и поръсва за здраве. След няколко дни реликвата се прибира в олтара на храма, разказа отец Димитър. 

Поверието гласи, че който хване разпятието на Йордановден ще бъде много здрав и щастлив през цялата година. Вярва се, че този, който се сдобие със светинята точно днес, ще бъде и голям късметлия. 

Както обикновено интересът към Йордановденския ритуал бе голям, но топлото време днес привлече още повече зрители.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
1002 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.06 | 21:24

2
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото, независимо от възрастта но и лекува болести. Това е много готино нещо, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex
крис

2024.01.06 | 15:37

1
Тази снимка е ''кажи ми, че си турбо селтак, без да ми казваш''.

Добави коментар

Водещи новини