За пръв път в Монтана ще отбележат Йордановден с мъжко хоро във водите на река Огоста

  • 03 януари 2024 14:47

  • 684
  • 0
За пръв път в Монтана ще отбележат Йордановден с мъжко хоро във водите на река Огоста
© Булфото (архив)

За пръв път тази година Йордановден в Монтана ще бъде отбелязан с мъжко хоро във водите на река Огоста, съобщиха от Общината.

Инициативата е на Сдружение „Ново начало БГ 2020“ и Танцов състав „Радост“. Тя е подкрепена от Община Монтана и е съгласувана с Видинската митрополия.

Ето как Поморие ще отбележи Йордановден

Празникът ще започне в 12:00 часа на 6 януари до пешеходния мост над река Огоста. Богоявленски водосвет ще отслужи протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим. След това участниците в ритуала ще целунат кръста и ще бъдат поръсени със светена вода. Този, който извади от водата светия символ, ще получи и парична награда от 150 лева от кмета на Монтана Златко Живков. Той ще поведе и хорото, което ще се играе във водата. Музиката на живо ще осигури духов оркестър „Монт мюзик“. Танцуващите ще разпънат над реката 10-метров национален флаг.

Хората, които ще скочат във водите на реката след богоявленския кръст, ще трябва да се облечени в национални носии, информират от Общината.

Организаторите на празника заявиха за БТА, че целта е запазване и обогатяване на българското фолклорно изкуство и традициите на нашия народ.   

Последвайте канала на

Радина Лазарова
684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини