Гранясала буца соц-чалгясала лой, плуваща бавно в блато

  • 02 януари 2024 16:32

  • 3538
  • 0
Гранясала буца соц-чалгясала лой, плуваща бавно в блато
© Getty Images/Pixabay/Novini.bg

Нека обобщим на какво ставаме свидетели около нас в последно време и как „се кове“ историята ни в реално време. Понеже е такова време – на обобщаванията и равносметките. А и понеже вероятно все още ви държи доброто настроение от празниците и оптимизмът ви засега се държи със зъби и нокти за върха на емоционалната ви пирамида. 

Та, за да не предòбрите с ендорфин и допамин, да се върнем към реалността, уважаеми пътници. 

Докато се чудите защо, по дяволите, новогодишните програми на българските телевизии бяха суха паста с кисело зеле, чалга и содомия не само върху добрия вкус, но и направо върху сетивата ви и централната ви нервна система…

… можете да поразсъждавате и върху факта, че копейките – както досега не искаха Шенген – сега Шенген по въздух изведнъж не им стига. 

Същевременно, има хора, които разбират празнуването като разруха и убийства. И понеже убийствата на хора все още са им забранени, те убиват животни за развлечение. 

20-годишно момиче намерило кучето си обесено в старозагорското село Еленино. Защото някакъв малоумен индивид, който ходи сред нас, само защото майка му е забравила да го удави в легена като бебе, е решил, че така ще си изкара яда, че му е малка п*шката, че е тъп, че смърди и че е виждал гола жена само на снимка. 

20-годишна откри кучето си обесено в старозагорско село

В България продължително на насилието се гледа с добро око и се толерира. И понеже масовата човешка хлебарка много иска да се издокара да изглежда като истински мъж, ама е страхлива хлебарка, а животът е чехъл над него, все посяга на слабите и беззащитните. 

И после се фука. 

Туземците са особено горди с простотията и простащината си, защото все с нещо трябва да се гордеят, а единственото ДРУГО, което имат, е дупка, от която произвеждат тор. 

И като заговорихме за туземци, които се гордеят с простащината си, да се върнем на телевизионното повърнато за Нова година. Даже няма да се задълбочавам към манджата с грозде кан-кан с гъдулка. Обичам кан-кан, обичам и гъдулка. Но също обичам шоколад, обичам и пържена риба, но не искам да ям шоколад с пържена риба. 

Но то е ясно, че чешем егото на туземците по линията, че сме големата работа и всичко трябва да е с народни носии и народни инструменти, даже кан-канът. 

Имахме някакви известни (вероятно поради липса на други) актьори, които се преструваха на роми. Цигани, демек. Силно се съмнявам да знаят какво означава терминът blackface и защо това е лошо. Особено пък в държавата, в която расистките обиди се използват дори за навигация: „Като минеш покрай къщите на м**галите, у лево!“ 

Бели хора, които се преструват на други раси, осмивайки ги и говорейки за това, че са престъпници и раждат деца на килограм, слава Богу, в нормалните държави липсват. За радост на туземците – тук не е нормална държава и те си продължават. Трудно сценаристи и продуценти могат да избълват нещо оригинално, та да бъркат в старата торба с расизма си им е лесно. Това е тяхната дупка за производство на тор и те си я ползват – с пълни шепи черпят от нея. 

После си мечтаят за „интеграция“ и етнически мир. 

Както и да е. 

Другите им „роли“ от „програмата“ бяха на нещо като жулещи ракия, шумни и прости музейни селяндури, подхвърляйки лафчета, че „тука е така“ или по-скоро, че „ние сме си такива“, но с наблягането, че се гордеем ИМЕННО с това. 

Поне ни е ясна душевността на сценаристи и продуценти или който там е писал „сценария“ и правил продукцията. Може и да са случайно хванати хора от кафето на телевизията. Мà не ми се вярва, щеше да е по-добро тогава. 

Написах по-горе: „… някакви известни (вероятно поради липса на други) актьори…“ – тук имаме какво да очакваме откъм програмните ръководства на телевизиите, а и не само. 

Честно казано, ми писна да гледам едни и същи мутри, но МНОГО повече от това ми писна да слушам едни и същи певци от ерата на развития соц. Вижте, те и Rolling Stones все още пускат албуми и ще тръгват на турне през 2024 г., но тях си ги харесват хората, а те виреят в среда на истинска конкуренция с младите. 

Нашите овехтели „звезди“ ги харесват, защото на другите не им дават да помиришат сцена. Кръгове от връзкари са окупирали всички важни постове и са главните казвачи кой ще е „звезда“ и известен, и кой – не. 

И, нали разбирате, тия нашите… НЕ СА Rolling Stones, че да им се радваме десетилетия по-късно, че и с едни и същи песни. Айде, отворете малко, да влезе чист въздух и оставете най-после млади и можещи музиканти да се появят в полезрението на хората. Тая смрад на соц и чорапи вече почва да писва. Не е като да нямаме добри музиканти, но соц чорбата (дето с кръв я зимàла, с кръв че я даде) си държи да ни умилява с лели и чичовци в пайети, които пеят на плейбек, записан преди 30 години. 

Като споменах смрад на соц и чорапи, някой гледа ли словото? Знаете кое, не се правете. Новогодишното. Обръщението. 

Аз се лиших от това удоволствие, защото бях твърдо решен да си задържа кюфтетата и да не ги повръщам. Но го четох на следващия ден. Обединителят на нацията пак се е държал като обиден опозиционер. Само дето има бая висока трибуна, за разлика от обикновените опозиционери. А и уж трябвало да е безпартиен и надпартиен. Ама не е. И трябва да е обединител. Ама и това не е. Решил е партия да прави и толкова му личи…

Говорил за „икономическа несигурност“. Плаши гаргите, разчита на неразбирането на аудиторията. Тоест, разчита на сигурна стратегия. Неговите служебни гълъби предричаха, по нострадамуски, че ще се давим в 8% дефицит, пък то се оказаха 2,5%, а и „кредитните агенции оценяват перспективата за развитие на страната като добра, докато спестяванията на домакинствата само в банки са близо 80 млрд. лв., а лихвите по кредити сред най-ниските в Европа“ (по Ивайло Мирчев).

Е? Изглежда разбира от икономика, колкото аз – от крикет. 

Я, да видим какво още е ръсил. Бил казал, че „Стрелките на историята се връщали назад“. 

СмисАл? Радва ли се? Нали той е за българо-съветската дружба между народите и ни тегли към 1962 г. Или и той – като стандартните копейки – хем не иска Шенген, хем сега само по въздух му е малко; или колкото там – да има да се критикува нещо? 

Щеше да е смешно, ако не беше толкова жалко. А още по-жалко е, че има хора, които му се връзват. 

Как е настроението? Още ли сме весели и ще се правим, че всичко е наред? Или ще си припомним с въздишка, че все пак си живеем насред гранясала буца соц-чалгясала лой, плуваща бавно в блато, водени в затворен кръг от „експерти“, имащи единственото житейско умение – да се докопват (до пост, до власт, до позиция, до пари)? 

Какво? Не ви харесва? Обидени сте? Ако сте обидени на онези, които ви съобщават каква е реалността, вместо на онези, които я правят такава, ви съветвам да спрете да четете медии, да си пуснете ЧалгаТВ на фон, да се заровите в ПорнХъб и да си сипете още една ракия. И така да си изкарате 2024 г. Тоест, както обикновено. 

Ако пък не ви харесва „все да е така“ и „тука да е така“, ако правите разлика между това *да ви съобщават, че има крадци* и *самите крадци* и не стреляте по вестоносеца (демек, имате IQ повече от стайна температура)…

… в такъв случай не мога да не ви съчувствам. Да си тъп е по-лесно. Иначе казано, ще използвам безсмъртните думи на Парцалев: дупе да ви е яко. 

А, да…

ЧНГ! 

_______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
3538 0

Водещи новини