От КНСБ искат коледни надбавки за пенсионерите

  • 19 август 2012 20:37

  • 1126
  • 1
От КНСБ искат коледни надбавки за пенсионерите
©

От КНСБ настояват пенсионерите да получат допълнително пари в края на годината, които да компенсират нарастващата инфлация. Изчисленията им показват, че за това ще са необходими между 50 и 60 милиона лева.

Предложението е възрастните с най-ниски доходи да получат компенсация от 50 лева, а тези, които взимат по-големи пенсии, да получат 20 лева еднократно. „Това няма да компенсира инфлацията, но поне ще компенсира ценовия удар от увеличението на електроенергията", на мнение са от КНСБ.

Втората стъпка, според синдикатите, трябва да е увеличение на всички пенсии с десет на сто от началото на 2013-та. Тогава трябва да се увеличат и бюджетните заплати, но определен процент повишаване трябва да има още през тази есен.

От КНСБ са категорични, че трябва да се вдигне и размерът на гарантирания минимален доход, на базата на който се изчисляват социалните помощи в България. Той не е повишаван от 2008 г., а тогава е изчислен на пренебрежимо ниските 65 лева.

„Това, според нашите разчети, показва, че този минимален доход трябва да стане поне 75 лева и това ще доведе до 10-13 процента увеличение на отделните социални помощи", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщи Нова телевизия.

Синдикатът настоява за промяна и при енергийните помощи - да се увеличи количеството електроенергия, което социално слабите могат да изразходват. В момента те са 350 киловатчаса на месец.

Пламен Димитров се обоснова с това, че 250 киловатчеса на месец са „една крушка, която гори, един хладилник и една готварска печка, на която се готви".

По отношение на искането за коледни плащания на пенсионерите, от финансовото министерство обясниха, че не подкрепят даването на еднократни бонуси. По-добре е да се търсят варианти за увеличение на пенсиите, макар и на по-късен етап.

Последвайте канала на

1126 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георги Иванов

2012.08.20 | 06:01

1
Време е вече и синдикатите да спрат да дрънкат глупости и да се явяват защитници особено на това Правителство. Вие направихте ли допитване до истинските българи - дали искат добавки или увеличение на пенсии . Българите искат само едно - това Правителство да няма ВТОРИ МАНДАТ и не желаем никакви добавки. А синдикатите незабавно да предизвикат Национална стачка.

Добави коментар

Водещи новини